2013. 02. 09.

E-vitamin



Az E-vitamin felfedezése Herbert McLean Evans nevéhez fűződik, aki az 1922-ben, patkányokkal végzett kísérletei során megállapította, hogy a B- és a C-vitamin mellett egy harmadik vitamin is létezik. 

Kísérletében a patkányok nem voltak termékenyek, annak ellenére, hogy minden tápelem rendelkezésükre állt. Ez csak akkor változott meg, amikor búzacsírával kezdte őket etetni. Sok év elteltével, 1936-ban sikerült a búzacsírából a C29H50O2 vegyületet, azaz E-vitamint előállítani. Két évvel később az akkor már tokoferol névre hallgató vegyület szerkezetét is meghatározták.

A zsírban oldódó E-vitamin a zsírszövetekben és a májban raktározódik. Csak növényekben fordul elő természetes módon, de a tápláléklánc által az állatok húsában is megtalálható. Az E-vitamin az antioxidánsok csoportjába tartozik, és jelentős védelmet nyújt a szabad gyökök károsító hatása ellen. 

Ezáltal az E-vitaminnak a sejtöregedés gátlásában isfontos szerepe van. E-vitamin-hiány ritkán fordul elő, éppen ezért valódi hiánytünetekről sem beszélhetünk. Teljes E-vitamin-hiány esetén meddőség és izomgyengeség léphet fel. Annak ellenére, hogy a zsírszövetekben raktározódik, természetes úton előforduló túladagolás nem szokott előfordulni. A túlzott mértékű E-vitamin-fogyasztást ennek ellenére érdemes kerülni, mert az extrém mértékű bevitel a K-vitamin hiányát válthatja ki.

Az E-vitamin növényi olajokban található meg. Fényre érzékeny, és hosszú tárolás alatt lebomlik. Ezért fontos, hogy lehetőleg hidegen sajtolt olajokat használjunk, és azokat sötét színű üvegekben tároljuk.

Az egyes élelmiszerekben található mennyiséget az alábbi táblázat mutatja be:

Élelmiszer                          mg E-vitamin/100 g              Élelmiszer        mgE-vitamin/100g
búzacsíra olaj                          215,4                         spárga                              2,0
napraforgóolaj                         55,8                         paradicsom                          0,9
vaj                                        2,2                             brokkoli                            0,9
rozs                                      2,0                            sárgarépa                          0,6
zabpehely                            1,5                              mandula                           25,0
búza                                  1,4                               mogyoró                           25,0
édeskömény                         4,1                                 dió                                8,8


Végül ismerkedjenek meg egy E-vitaminban igen gazdag étel, a „Fűszeres magvak” receptjével (forrás: http://chiliesvanilia.blogspot.com).

Hozzávalók (3-4 személyre): 25 dkg vegyes olajos mag (dió, mogyoró, mandula, stb.), 2 púpos evőkanál vaj, 1 ág friss rozmaring (apróra vágva), 3 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál cayenne bors, 1 teáskanál só.

A magokat 180C-os sütőben kb. 10 percig pirítjuk. A vajat a cukorral lábasban felolvasztjuk, úgy, hogy a cukor teljesen folyékony legyen. Belekeverjük a fűszereket. Összeforgatjuk a meleg magokkal, kicsit hűlni hagyjuk.

Langyosan, nagyon sok szalvétával kínáljuk aperitif mellé.

Dr. Thurzó Sándor phd - tudományos tanácsadó Flavonmax

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése