2013. 02. 08.

Táplálkozzunk "színesen"!



Táplálkozástudományi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél többféle színűek legyenek illetve egészségünk védelmében naponta ötször együnk gyümölcsöt és zöldséget.





A fényes színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, amelyek védelmezik a szervezetet a szabadgyökök, vagyis a test hosszú távú egészségét aláásó instabil molekulák ellen. 

A szabad gyökök a szervezet normális működése során képződött, olyan nem stabil atomok vagy molekulák, amelyekben elektron-hiány lép fel. Hogy ezt a hiányt megszüntessék, a szervezet egyéb, egészséges sejtjeiből vesznek „kölcsön” elektronokat, közben visszafordíthatatlanul károsítva azokat. Ezt a folyamatot hívják oxidációnak. Ugyanaz a folyamat, mint amikor a fém megrozsdásodik, vagy a félbevágott alma vágási felületén megbarnul. A szabad gyökök oxidációt okoznak a szervezeten belül, ezért van szükség nagyon sok antioxidánsra, ami akadályozza ezt a sejtkárosodással és folyamatos öregedéssel járó folyamatot. A szabadgyökök károsíthatják a bőr rugalmasságát biztosító kollagén szöveteket is. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a szabad gyökök által okozott károsodás legalább 60 degeneratív betegséghez kapcsolható. A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - ugyanis segítenek az egészség megőrzésében.

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az egészséges szervezet megfelelő elegendő antioxidánst termel ahhoz, hogy közömbösítse a szervezetben keletkező, illetve a környezetből bekerülő szabadgyökök pusztító hatását. A sejtek antioxidáns-termelő képessége a genetikai adottságoktól, az életkortól és a táplálkozástól függ. A betegségben legyengült, idősebb vagy egészségtelenül, egyoldalúan táplálkozó ember szervezete azonban kevesebb antioxidánst állít elő, így utat nyit a szabadgyökök egészségkárosító működésének. Hasonlóképpen hátrányosan hatnak a modern élet felgyorsult tempójával összefüggő külső tényezők: a környezetszennyezés (dohányfüst, kipufogógázok), a vegyileg szennyezett élelmiszerek és ivóvíz, a stressz, a tv- és a számítógép-képernyő sugárzása stb.

Zöldségekre és gyümölcsökre mindannyiunknak szüksége van, így a gyerekeknek is nagyon fontos, hogy a gyerekek egészséges és változatos élelmiszereket fogyasszanak, a várandós és szoptatós édesanyáknak szintén kiemelt figyelmet kell szentelniük étkezéseikre, hiszen ez nagymértékben befolyásolja gyermekük egészségét és megfelelő fejlődését.

A babákat immunrendszerük védi meg a fertőzésektől és különféle betegségektől, ezért erősítésére kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az immunrendszer megvéd a fertőzésektől és elpusztítja a baktériumokat. Számos kórokozót azonosít, a vírusoktól kezdve a parazita férgekig, melyeket különvászt szervezet egészséges sejtjeitől és szöveteitől, a megfelelő működés érdekében.

A zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma akkor a legmagasabb, mikor megérnek, és leszedik őket. Kutatások szerint ötven éve akár 40-50%-kal több vitamint, ásványi anyagot, vasat, cinket és magnéziumot tartalmaztak, ennek oka a nagyüzemi mezőgazdaság, melynek lényege, hogy minél több termést takarítsanak be a lehető legrövidebb idő alatt. A növényvédő szerek és műtrágya alkalmazásával a növényeknek nincs elegendő idejük, hogy felszívják és beépítsék a talajból a számukra értékes tápanyagokat. A talaj pedig a folyamatos kihasználtságtól fokozatosan kimerül.

Módszerek, melyek által a kisbaba vagy a gyerek immunrendszerét erősítheted:

1. Táplálkozás

Az immunrendszer  fehérjéi - az antitestek - védik a szervezetet a kórokozóktól. Az antitestek előállításához az immunrendszernek tápanyagokra van szüksége. 
Segíthetsz gyermeked immunrendszerén, ha szilárd ételeket adsz neki: gyümölcsöket, zöldségeket, édesburgonyát, narancsot, áfonyát, almaszószt, brokkolit és répát. Ezen élelmiszerek gazdag vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrást jelentenek. A sok vitamin (beleértve a C- és E-vitamint is) és antioxidáns azért dolgozik, hogy megvédje az immunrendszert. 

2. Szoptatás

Az élet első évében ajánlott a megszakítás nélküli szoptatás. A szoptatás a legjobb módszer, mellyel segíthetsz a baba immunrendszerén. 
Az anyatej sok fontos anyagot tartalmaz, mely segít a baba immunrendszerének fejlődésében és megvédi a babát a súlyos fertőzések ellen. Az anyák minél többet kellene szoptassanak. 

Számos szakértő azt javasolja, hogy a napi zöldség és gyümölcs bevitelt lehetőleg nyers formába tedd, nos nem láttam még nyers spenótlevelet, brokkolit rágcsáló gyereket vagy felnőttet, jószerivel ezen zöldségek egy részét még főzelék formájában vagy párolva sem szívesen eszik meg, de ha van vezényszó, ami bármelyik gyermeknél azonnali halláskárosodást okoz, az nagyjából így hangzik: Itt a finom, egészséges, petrezselymes céklalé!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése