2013. 05. 03.

5 lépés az önkorlátozó meggyőződéseid átalakítására


Volt egyszer egy tevehajcsár, aki a sivatagon keresztül hajtotta a tevéit. Amikor a Nap vöröslő karimája elveszett a horizonton a végeláthatatlan homokdűnék mögött, megálljt parancsolt a karavánnak, hogy tábort verjenek.
Miután megálltak, egy szolga lépett hozzá:

-         „Uram, a húsz tevénkre csak tizenkilenc cölöp jut, ezért nem tudjuk mindegyiket kényelmesen kikötni. Mihez kezdjünk most?”

-         „Tudod, ezek a tevék buta állatok.” – mondta a mester. – „Csak építs a homokból egy kis kupacot, és tegyél úgy, mintha az utolsó kötelét ahhoz kötnéd. Meglátod, azon a szent helyen marad egész éjszaka.”

És így is történt.

A következő reggel, amikor felszedték a sátrakat, és már indulni készültek, ugyanaz a szolga lépett a mesterhez:

-         Uram, az a teve meg sem mozdul!

-         Oh, hát akkor bizonyára elfelejtettél úgy tenni, mintha eloldoznád!

A szolga visszament a tevéhez, piszkálta egy kicsit a homokot, mire a teve lelkesen elindult a többiek után.

Hogy lehet az, hogy mi emberek, akik olyan büszkék vagyunk az intellektusunkra, gyakran szintén életünk végéig a meggyőződéseink sivár börtönében élünk? A gyakorlatban nincsenek jó vagy rossz meggyőződések, csupán hasznosak vagy hátrányosak léteznek. Egy meggyőződés csupán a legjobb elérhető magyarázat a tapasztalataidra, élményeidre, amiket életed során megtapasztalsz. Gondolj úgy egy meggyőződésre, mint egy asztallapra. Az asztal lábai az azt megerősítő bizonyítékok, amelyek sokszor a szélsőséges érzelmek szupererős ragasztójával vannak elméd felszínébe ágyazva. Ha meg akarsz változtatni egy önkorlátozó meggyőződést, először a ragasztót kell eltávolítanod, aztán egyesével kiszedegetni az asztal lábait.



1, Ismerd fel az önkorlátozó meggyőződést!

Pár pillanatig gondolkozz el, mik azok a meggyőződések, amelyek az élet valamely területén visszatartanak. Ezek vonatkozhatnak kizárólag rád (pl. „Nincs nyelvérzékem”) vagy lehetnek általános megállapítások (pl. „Manapság vagyonra szert tenni csak illegálisan lehet”). Ha hiába töprengsz, és nem jut eszedbe semmi, érdekes lehet megkérdezni valakit, aki elég jól ismer. :)

2, Válassz egy meggyőződést, amivel az előzőt szeretnéd felváltani!

Nem lehet anélkül eltüntetni egy káros meggyőződést, hogy ne helyettesítenéd be valami mással. Pl. „Napról napra egyre jobb a memóriám.”, vagy „A világon bőség van. Megtalálom a módját az erkölcsös, törvényes vagyonszerzésnek.”

3, Szabadulj meg az érzelmi pillanatragasztótól!

Ha az a gúzsba kötő meggyőződésed, hogy képtelen vagy egy jelentős network marketing hálózatot felépíteni, amit olyan élmények támasztanak alá, mint pl. „Már több emberrel beszéltem, és mind visszautasított.”, akkor emögött nagy negatív érzelmi töltet állhat. Próbáld tudatosan végiggondolni egy ilyen meggyőződés milyen látszatkönnyebbségeket nyújthat neked:

-         nem kell több visszautasítást átélned,
-         nem kell többet ingáznod feleslegesen,
-         nem kell azon aggódnod, az ismerőseid mit fognak gondolni rólad, stb.

Ha eljutottál odáig, hogy körvonalazni tudod, milyen „előnyöket” biztosít neked ez az eredeti gondolkodásmód, felteheted magadnak a döntő kérdést: megérik ezek a látszatkönnyebbségek, hogy ragaszkodj ehhez a meggyőződéshez?

Komolyan gondold ezt végig. Annál is inkább, mert olykor „igen” a válasz. Ha nálad is ez a helyzet, itt akár abba is hagyhatod az olvasást, mert semmilyen technika nem segít megváltoztatni azt, amit nem akarsz megváltoztatni. Ha viszont a válasz egy határozott „nem”, már el is kezdted feloldani az érzelmi ragasztót.

4, Keretezd át a tapasztalatokat!

Emlékszel, hogy egy meggyőződés csupán a legjobb elérhető magyarázat a tapasztalataidra? Nos, Te döntöd el, hogy mi a legjobb magyarázat! Könnyűszerrel választhatsz egy alternatív magyarázatot, amely már nem tart vissza. Később ez az új gondolkodásmód gyakorta több értelmet nyer, mint az azt megelőző!

Tekintsünk vissza az „Én nem tudok felépíteni egy jelentős hálózatot” című asztallapra, és keretezzük át úgy a hozzá kapcsolódó tapasztalatokat, hogy azok ne támogassák többé a hátrányos meggyőződést! :)

Tapasztalat:

„Felkerestem három embert, és mindhárman visszautasítottak.”

Alternatív magyarázat:

„Most ők nem állnak készen erre a lehetőségre, de a nagy számok törvénye alapján megtalálom azokat, akik igen!”

Látod, hogy egy ilyen magyarázat már nem támasztja alá az eredeti meggyőződést? Olykor egyszerű átkeretezni a tapasztalatokat, olykor hosszabb gondolkodást igényel, és nem is biztos, hogy mindegyiknél sikerül. A lényeg, hogy annyira alá tudd aknázni a korlátozó meggyőződést, hogy megalapozhasd az újat.



5, Találj magyarázatokat az új meggyőződésedhez!

A meggyőződéseink érdekesen formálják a gondolkodásunkat. Amint alátámasztasz egyet néhány ügyesen keretezett tapasztalattal, később már szinte észre se veszed a meggyőződést alá nem támasztó tapasztalatokat, és az új hiedelem hógörgetegként erősíti önmagát. Ebben a lépcsőben végy tehát számba minden lehetséges tapasztalatot, bizonyítékot, amelyek az új meggyőződésed létjogosultságát alátámasztják! Minél többet találsz, annál jobb!

Mindez persze csak akkor lehetséges, ha képes vagy felismerni azt, ami visszatart, és elhiszed, hogy amit az elme el tud képzelni, azt meg is tudja valósítani!

"Egy ember talált egy sastojást, és egy kotlós alá tette. A sasfiók és a kiscsirkék együtt bújtak ki a tojásból, együtt nőttek fel. A sasfiók egész életében azt tette, amit a csirkék; azt hitte, hogy ő csirke. Kapirgált, kukacokat és rovarokat keresgélt. Kárált és kotkodácsolt. Csapkodott a szárnyaival, és repült egy-két métert a levegőben. Évek teltek el, a sas megöregedett. Egy napon a feje felett a felhőtlen égen látott egy nagyszerű madarat, amely méltóságteljesen vitorlázott az erős szelek között, alig mozgatva izmos, aranyszínű szárnyait. Az öreg sas ámulva tekintett fel.

„Ki az ott?"- kérdezte.

„Az a sas, a madarak királya!" - válaszolta a szomszédja. – „Mi pedig a földhöz tartozunk - mi csirkék vagyunk."

Így azután a sas csirkeként élt és halt meg, mivel csirkének hitte magát."

A tanmeséket írta: Anthony de Mello, S.J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése