2013. 05. 03.

A Flavon Protect és a Flavon Green a világ élvonalában



Termékeink kiváló beltartalmi tulajdonságairól ez idáig számos kutatás és rangos szakmai zsűrik által odaítélt kitüntetés bizonyította.
Folyamatosan keressük a lehetőségeket azonban a további megmérettetésekre, mivel a célunk az, hogy a világ megismerje ezeknek az egyedülálló magyar gyümölcs- és zöldségkészítményeknek a valódi értékét. Az antioxidáns hatású táplálékkiegészítők népes piacán nehéz egy független szervezet értékelése nélkül eligazodni, amely lehetővé teszi az objektív összehasonlítást.



Egy élelmiszer, táplálék-kiegészítő vagy egy funkcionális élelmiszer (in vitro) totál antioxidáns kapacitását (TAC) sokféle laboratóriumi mért értékekkel fejezi ki ma a tudomány. A leggyakoribb, legáltalánosabban elfogadott érték az un. ORAC /Oxygen Radical Absorbance Capacity/ érték. Ezen érték meghatározásának alapja az, hogy mesterségesen generálunk oxigéntartalmú szabadgyököt, ami fluoreszenciát indukál, és az antioxidáns hatásaira fellépő fluoreszencia csökkenést mérve, egy standardra /általában az L-tokoferol-hoz hasonló Trolox-ra/ kalibrálva kapjuk meg az antioxidáns TAC értékét, amit rendszerint mikromol TE/ 100g vagy mikromol TE/ 100ml egységekben adunk meg. Ezzel a méréssel főleg az a probléma, hogy csak egy oxidáns-ágenst vesz figyelembe labor- és nem élettani körülmények között.

A Brunswick Laboratories Inc. (USA), a világ vezető független laboratóriuma egyedülálló méréstechnikát dolgozott ki, mely nemcsak a peroxil gyököt, hanem az egyéb reaktív formákat (RONS-ok), így a hidroxilgyököt, a szuperoxid-aniont, a szingulett-oxigént illetve a nitrogén-tartalmú peroxinitritet is figyelembe tudja venni, és így ezek össz-antioxidáns  hatásaira nézve egy ún. „Total ORAC FN” értéket tudnak megadni, ami az eddigieknél sokkal reálisabb, hiszen ha magas ez az érték, magasabb a várható in vivo biológiai hasznosulás, azaz nagy valószínűséggel az in vivo TAC érték is.

A Brunswick Laboratories Inc.-től most kaptuk meg a Flavon Protect és Flavon Green termékeinkre vonatkozó mérési eredményeiket. 

Ezek szerint a 

Flavon Protect total ORAC értéke 241.900 mikromol TE/ 100g, a
Flavon Green-é 201.200 mikromol TE/ 100g. 



Ezek az értékek a gyümölcs, zöldség alapú termékeknél a világban is egyedülállóak, kiemelkedően magasak. Ha figyelembe vesszük az eddigi legmagasabb ORAC értékekkel rendelkező kakaó, csokoládé alapú termékeket illetve a fűszereket, a mi termékeink in vitro antioxidáns értéke akkor is magasan alátámasztja termékeink kiemelkedő beltartalmi értékét. 

Prof. Dr. Dinya Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése