2013. 05. 31.

A-vitamin

Az A-vitamin szerepéről már Kr. e. 1500-ban tudtak a kínaiak, persze ők ekkor még nem voltak tisztában azzal, hogy a máj és a méz fogyasztásának többek között éppen az A-vitamin okozza pozitív hatásait. 
Ugyanezt írta le Guilleaume a 16. században.



Az A-vitamin felfedezéséhez egészen 1906-ig kell visszamennünk az időben. Ekkor még csak azt állapították meg, hogy szénhidrátok, fehérjék és zsírok mellett más anyagokra is szüksége van az emberi szervezetnek a megfelelő működéséhez. A retinolt tudományos körökben végül 1917-ben Elmer McCollum írta le. Vele közel egy időben, Lafayette Mendel és Thomas Burr Osborne is analizálta a vegyületet a Yale Egyetemen. Még további 20 évet kellett ahhoz várni, hogy sikerüljön előállítani. A kísérletet végző Paul Karrer ehhez halolajat használt fel. Szintetikus formában elsőként 1947-ben hozták létre Hollandiában.

Az A-vitamint retinolként, retinálként vagy retinolekvivalensként is ismerik. Gyakran említik hámvédő vitaminként, és természetesen látáserősítő hatásáról is már számtalan cikk született. Az úgynevezett provitaminokból a szervezetben is képződhet A-vitamin. A leginkább elterjedt ilyen jellegű előanyagokként, azaz provitaminokként a különböző karotinoid vegyületek ismertek, melyek közül a bétakarotin a legaktívabb. A vegyület pl. a sárgarépában, a sütőtökben, a mangóban vagy a sárgabarackban található meg nagyobb mennyiségben. Szükség esetén a karotinoidok változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni a bélrendszerben.

A béta-karotin erős antioxidáns hatása szintén jól ismert.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a szervezet több folyamatának működésében is. Így hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez, az immunfolyamatok és a fertőzések elleni belső védelmi rendszer megfelelő működéséhez. Részt vesz a bőr és egyéb szövetek fenntartásában, a gyermekeknél a zavartalan növekedést segíti, és jelentős szerepe van a csontok egészséges fejlődésében is. A leggyakoribb tünetek a következők: különféle bőrproblémák, illetve a látás minőségében bekövetkező romlás.

Mekkora a javasolt napi mennyiség?

Az A-vitamin szükségletet különböző formában fejezik ki. A szakirodalom általában mikrogrammban (µg) vagy IU-ben (International Unit) fejezi ki mennyiségét. Az IU vagy magyarul NE (Nemzetközi Egység) használata egyre elterjedtebb. 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 2 µg olajjal felvett béta-karotinnal, 12 µg egyéb formában bevitt béta-karotinnal vagy 24 µg egyéb provitaminnal.

Érdekes kérdés a hasznosulás mértéke: amíg a táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, addig a karotinoknak mintegy 20-50%-a hasznosul. Ahhoz, hogy az A-vitamin vagy annak elővitaminjai felszívódjanak, természetesen szükség van zsírok vagy olajok jelenlétére is. Kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

A javasolt napi mennyiséget, valamint a túlzott bevitelt kifejező UL-értéket az alábbi táblázat mutatja be. Az értékek µg/fő/nap mennyiségben értendők.



Mit fogyasszunk, ha A-vitamint szeretnénk szervezetünkbe juttatni?

A különböző állati belsőségek (szív, máj és vese) mellett a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és a tejtermékek a legjobb A-vitamin források. Nagy mennyiségben tartalmazza provitaminját a sütőtök, a kajszi- és a sárgabarack, a sárgarépa, a paraj, a sárgadinnye és a paprika. Természetesen az egyéb sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök is jelentős mennyiségű béta-karotint és karotinoidokat tartalmaznak.



Érdekesség, hogy a paradicsomban található, karotinoid típusú vegyület, a likopin nem képez A-vitamint lebomlásakor.

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése