2013. 05. 30.

Jim Rohn A jó vezető ismérvei

Ha olyan vezető szeretnél lenni, aki minőségi embereket vonz, először te magad válj minőségi emberré. A vezetői készség azt jelenti, hogy az embereket vonzzák az adottságaid, készségeid és mindazok a lehetőségek, amelyeket vezetőként, üzletemberként vagy szülőként felkínálsz nekik.
Én a vezetést az élet nagy kihívásának tekintem.

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A vezetésben az a legfontosabb, hogy csiszold a készségeid. Minden híres vezető addig dolgozik ezen, míg készségei hatékonyak nem lesznek. Íme, néhány fontos elem:

1) Tanulj meg erősnek lenni anélkül, hogy durva lennél. Ez egy további lépés, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy erős és ügyes vezető legyél. Sokan összetévesztik a durvaságot az erővel. De ez még csak nem is helyettesíti.

2) Tanulj meg kedvesnek lenni anélkül, hogy gyenge lennél. Nem szabad összetévesztenünk a kedvességet a gyengeséggel. A kedvesség egyfajta erő. Igen kedvesnek kell lennünk ahhoz, hogy valakinek meg tudjuk mondani az igazat. Igen kedvesnek és megfontoltnak kell lennünk ahhoz, hogy a szemébe tudjuk mondani az igazságot. Elég kedvesnek kell lennünk ahhoz, hogy elmondhassuk úgy, ahogy van, és ne vezessük félre az illetőt.

3) Tanulj meg bátornak lenni anélkül, hogy erőszakos lennél. Bátornak kell lenned, ha nyerni akarsz. Ha hatásos szeretnél lenni, meg kell tanulnod a csoportod előtt járni. El kell tudnod kapni a levegőben a legelső nyilat, meg kell tudnod oldani a legelső problémát, felfedezni a baj legelső jeleit.

4) Tanulj meg alázatosnak lenni anélkül, hogy félénk lennél. Félénkséggel nem tudsz bekerülni az előkelő társaságokba. Sokan összetévesztik a félénkséget az alázatossággal. Az alázatosság majdnem isteni szó. Áhítatot kelt. Csodálatot. Ráébreszt az emberi lélek és szellem nagyságára. Megértjük, hogy van valami egyedülálló az ember életében, ami megkülönbözteti az összes többi történéstől.

Az alázatosság segítségével tudjuk felfogni a távolságot magunk és a csillagok közt, ugyanakkor az az érzésünk, hogy mi is a csillagok részei vagyunk. Így az alázatosság erény, míg a félénkség betegség. A félénkség nyomorúság. Gyógyítható, de attól még baj.

5) Legyél büszke, de ne arrogáns. Büszkeségre van szükség a sikerhez. Büszkeségre van szükség a törekvéshez. Büszkének kell lennünk a közösségünkre. Büszkének kell lennünk az ügyünkre, a megvalósításunkra. De csak akkor leszünk jó vezetők, ha arrogancia nélkül tudunk büszkék lenni. Szerintem az arrogancia legrosszabb fajtája az, amely tudatlanságból ered. Amikor nem tudod, hogy nem tudod. Ez a fajta arrogancia elviselhetetlen. Ha valaki okos és arrogáns, azt elviseljük. De ha valaki buta és arrogáns, azt nem bírjuk megemészteni.

6) Legyél humoros, de ne kelekótya. Ez fontos a vezetőknél. A vezetés során megtanuljuk, hogy jó, ha szellemesek vagyunk, de ne legyünk bolondosak. Jó, ha nevettetünk, de ne legyünk nevetségesek.

Végül pedig, foglalkozz a tényekkel. Foglalkozz az igazsággal. Kíméld meg magad az aggódástól. 

Egyszerűen csak fogadd el az életet olyannak, amilyen. Az élet egyedülálló. Egyesek siralmasnak nevezik, én inkább kivételesnek. Az élet páratlan. Lenyűgöző. Rájöttem arra, hogy azok a készségek, amelyek az egyik vezetőt segítik, egy másik esetében néha egyáltalán nem működnek. De az alapvető vezetői készségeket mindenki jól alkalmazhatja akár a munkahelyén, akár a közösségében vagy akár otthon is.

Sikeredben bízva:
Jim Rohn





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése