2013. 06. 08.

Jim Rohn: Kilenc dolog, ami fontosabb a tőkénél

Akármilyen üzletbe is szeretnél kezdeni, legyen az főállás vagy részidős munka, az egyik legfontosabb dolog, hogy sok tőkéd/pénzed legyed. Ugyanakkor biztosan mindannyian ismerünk olyan embereket, akik tőke nélkül kezdték, és mégis hatalmas vagyont halmoztak fel. Hogyan?
Nos, szerintem van néhány dolog, ami fontosabb, mint a tőke, és jelentős vállalkozói sikert eredményezhet. Íme, a lista:

1. Idő 

Fotó: www.freedigitalphotos.net

Az idő értékesebb, mint a tőke. Tedd félre az időt, ne fecséreld el vagy osztogasd szét. Tedd félre az időt, hogy később be tudd fektetni egy olyan üzletbe, amely értékes lesz a piacon, és profitot szül majd. Ez lesz az idő-tőkéd. Hogy mennyire értékes az idő? Az ügyesen befektetett idő felér egy vagyonnal. Az elfecsérelt idő hatalmas pazarlás. A befektetett idő csodákat művel, tehát kezeld jól az idő-kérdést.

2. Kétségbeesett elszántság

Van egy Lydia nevű barátom, akinek az első nagyobb befektetését a kétségbeesett elszántság ihlette. Ott tartott, hogy: „A gyerekeim éhesek, meg kell csinálnom ezt a munkát. Mert mi lesz, ha nem megy?” Így aztán befektetett 1 dollárt, és elkezdett árulni egy terméket, amiben hitt. Az egy dollárt szóróanyag-vásárlásba fektette, elkezdett értékesíteni kiskereskedelmi áron, aztán apránként akkorára duzzadt az üzlet, hogy már nagykereskedelmi áron is megérte értékesíteni termékeit.

Bill Bailey barátom a középiskola elvégzése után elment Chicagóba dolgozni. Az első munkahelyén éjszakai portás lett. Valaki megkérdezte tőle: „Bill, hogy-hogy portás lett belőled?” Azt válaszolta: „Éhes voltam.” Ha éhes vagy, bármilyen munkát elvállalsz. Bill is elment dolgozni, akár éjjeliőrként is. Most, évek múltán, Bill megkapta a Horatio Alger díjat. Gazdag és befolyásos, és ő az egyik példaképem. Akkor is, ha az első munkahelyén éjjeliőr volt. A kétségbeesett elszántság nagyon jó motiváló erő bír lenni. Ez az a pont, amikor azt mondod: „Muszáj megtennem.”

3. Céltudatosság

A céltudatos ember azt mondja, hogy: „Megcsinálom!” Lydia először azzal kezdte, hogy: „találnom kell egy vevőt”. Céltudatosan és elszántan. Aztán azt mondta, hogy „találnom kell egy vevőt még a mai napon”. És természetesen talált valakit. Aztán így folytatta: „Ha egyszer működött, máskor is fog”. De a következő ember visszautasította. Ilyenkor mi a következő a listán, amit be lehet fektetni?

4. Bátorság

A bátorság is értékesebb, mint a tőke. Ha csupán 1 dollárod van és sok-sok bátorságod, biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előtted. Bátorság kell minden nehézséggel szemben. Az emberek hihetetlen dolgokra képesek, bármilyen körülmények is akadályozzák őket. Mind hallottunk hihetetlen történeteket. Gondoljunk csak a koszovói háború utáni történetekre: lenyűgöző történetek arról, hogy a pokol mélyéről hogyan lehet sikeresen felülkerekedni mindenen. Ilyenek az emberek. Igazi bátorság nem valamihez kell, hanem valami ellenére. Miután Lydia sikeresen eladott 3-4 darab terméket, és látja, hogy az üzlet működik, a következő dolog történik:

5. Ambíció 

„Hű! Ha el tudok adni 3-at, el tudok adni 33-at is. Ha el tudok adni 33-at, akkor el tudok 103-at is”. Ez igen! Lydia máris álmai bűvöletében él! 

6. Hit

Most már kezdi elhinni, hogy tényleg jó a termék, amit árul. És valószínűleg jó a cég is. Aztán elkezd hinni magában. Lydia, a 2 gyerekes munkanélküli egyedülálló anya, elkezd hinni magában. „A mindenit! Sikerülni fog!” Önbizalma elkezd növekedni. Ezek a befektetések valóban páratlanok. Pénzzel meg sem közelíthetőek.  Mit csinálnál, ha lenne egy millió dollárod, de semmi hited? Szegény lennél. Nem lehetnél gazdag. Íme, ez az oka, ami miatt Lydia barátom ma dollármilliomos.

7. Leleményesség

Vedd rá az agyad, hogy dolgozzon. Valószínűleg eddig szürkeállományodnak csak egy tizedét használtad. Mi lenne, ha a másik kilenc tizedet is munkára fognád? El sem tudod képzelni, milyen eredményeket hozhat. Az emberek lenyűgöző dolgokra képesek. Leleményesség. Mit ér a leleményesség? Egy vagyont. Sokkal értékesebb, mint a pénz. Összesen 1 dollárra van szükséged, és rengeteg leleményességre. Találd ki, hogy hogyan robbantsd be az üzletet, és hogyan működtesd, működtesd, működtesd.

8. Szív és lélek

Tudja helyettesíteni valami a szívet és a lelket? Mert a pénz biztosan nem. Pénzzel nem vehető meg sem a szív, sem a lélek. Ezek többet érnek még 1 millió dollárnál is. Ha van egy milliód, de nincs szíved meg lelked, nincs életed. Hatástalan vagy. Mert a szív és lélek láthatatlan varázserőként mozgatja az embereket, veszi rá arra, hogy vásároljanak, hogy döntéseket hozzanak, hogy lépjenek, hogy reagáljanak.

9. Egyéniség

Most már csak az maradt hátra, hogy fejleszd a személyiséged. Sokszínű egyéniség vagy. Csupán arra kell koncentrálnod, hogy állandóan fejleszd, hatékonyabbá tedd egyéniséged. Légy hatással mindenkire, akár gyerekkel, akár üzletemberrel, akár gazdaggal, akár szegénnyel beszélsz. Légy páratlan egyéniség, aki minden helyzetben otthonosan mozog. Egyik mentorom, Bill Bailey, arra tanított, hogy: „Meg kell tanulnia, Mr. Rohn, fesztelenül viselkednie minden helyzetben, üldögéljen akár Winfred barátommal egy kis Kentucky-i sörözőben bokszmeccset nézve, vagy egy György korabeli stílusú házban Washington DC-ben egy szenátor vendégeként.” Viselkedj fesztelenül akár gazdag, akár szegény emberrel beszélsz. Ne befolyásoljon, hogy kivel állsz szemben.  Legyen teljesen egyedi a kapcsolatod mindenkivel. Légy fesztelen. Ne légy erőltetett. 

És végül ne feledjük a karizmát, a csöppnyi alázatot és a kifinomultságot. Ez a teljes lista értékesebb, mint a pénz. Ha van egy dollárod, és ott a kezedben ez a lista, amit épp most állítottam össze neked, meghódíthatod a világot. A tied lehet, bármely szeletére is vágysz, és bármilyen téren is szeretnéd megvalósítani önmagad. Átadtam a titkot: tőke. Az a fajta tőke, mely értékesebb a pénznél, és amely biztosítani tudja a jövődet és anyagi jólétedet. És sose feledd: mindig rendelkezz erőforrásokkal.

Jim Rohn





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése