2013. 06. 07.

Népi patika - Zeller

Egy „negatív kalóriatartalmú” természetes zsírégető, mely diétás étrended egyik alappillére lehet...


Zeller. Ezt a szót hallva alighanem kevesek szájában fut össze a nyál, és olyan „varázserőt” se tulajdonít neki a köztudat, mint amilyennel pl. az előző részben bemutatott panax ginzenget felruházza. Ezzel szemben a zeller számos kiváló étel és ital alapanyaga lehet, a valószínűsített élettani hatásai alapján pedig sokkal nagyobb népszerűséget érdemel, mint amilyennel napjainkban bír.

De nem volt ez mindig így...



A zeller a Földközi-tenger medencéjének vidékén őshonos növény. Az ókori Egyiptomban régóta ismert, gyógynövényként alkalmazták. (Tutanhamon – i.e. 1323 k. – sírjában is találtak zellerlevelet). A görög atléták zellerkoszorúban részesültek győzelmük kitüntetéseként. Rómában i.u. 30 körül Aulus Cornelius Celsus zellermag tablettákat használt fájdalomcsillapításra. A magyar népi gyógyászatban főként vízhajtó-hatása miatt alkalmazták.

Ma a zeller szárát, levelét, ill. gumóját változatos formában fogyasztják. Saláták, köretek, levesek gazdagítása mellett még pl. koktélok ízesítésére is szolgál (l. Bloody Mary). Magjából magas aromatartalmú olaj állítható elő. Fontos felhívni a figyelmet, hogy állapotos, ill. szoptatós anyák méhösszehúzó hatása miatt lehetőleg ne fogyasszanak zellermagot és zellerolajat!

A zeller magas beltartalmi értékű nutriensforrás, rostokban gazdag, koleszterinmentes élelmiszer. „Negatív kalóriatartalmú zsírégetőnek” aposztrofálják, ami abból fakad, hogy a szervezet több kalóriát éget el emésztése közben, mint amennyit a növény tartalmaz. Emellett nagyon alacsony energiatartalma révén a természetes fogyókúra ideális alkotóeleme. 

Számos elemnek (K, Ca, Mg, P, Na, Zn, Mn, Se) és vitaminnak (A, B2, B5, C, K) előnyös élelmi forrása. Jellegzetes vegyületei az ún. poliacetilének, melyek laboratóriumi körülmények között erős tumorgátló hatást mutatnak, mindez ugyanakkor in vivo körülmények között még nem állítható teljes bizonyossággal. A növény nemkeményítő típusú poliszacharidjai  az emésztő traktus hatékony gyulladásgátlói.

A zeller magas antioxidáns aktivitással bír, ami a benne fellelhető sokféle polifenolnak (köztük flavonoidoknak, úgymint a kvercetin vagy a lutein), fenolsavnak köszönhető. Konyhai feldolgozása jelentősen befolyásolja az antioxidáns összetevők mennyiségét, ezért legjobb a zellert nyersen vagy lé formájában fogyasztani. Vélelmezett élettani hatásai közül kiemelendő a köszvényes gyulladásokat gátló, lúgosító, hidratáló és vese-, ill. epekőellenes hatása. Egyes kutatások szerint a zeller előnyösen alkalmazható kardiovaszkuláris kórképek, pl. magas vérnyomás csökkentésére. A növény tartalmaz ugyanis egy speciális, ún. ftalid-típusú vegyületcsoportot, mely vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. A néphagyomány régóta számon tartja a zeller vágyfokozó, afrodiziákus hatásait, ám azok klinikailag még nem bizonyítottak.

A zeller és termékei fogyasztásánál egészségtudatosan kell eljárni, mivel számos előnyös, egészségvédő, életminőség-javító hatása mellett ritkán a szervezetre ritkán negatív befolyással is lehet. Ezek közül az esetleges allergénhatásokra kell felhívni a figyelmet, a zeller ugyanis keresztallergén, esetében fennállhat az ún. „nyírfa – feketeüröm – zeller” szindróma. A sebészeti beavatkozás előtt állóknak az altatás előtt legalább két héttel szintén ajánlott a zellertartalmú termékek fogyasztását felfüggeszteni.

Összességében elmondható, hogy a zeller sokoldalú, sokféleképpen hasznosítható zöldség. Termékeink közül a Flavon Green-ben kap szerepet, mint értékes egészségvédő összetevő. Fogyasztásának negatív hatásai ilyen komplex környezetben nem számottevőek, biztonsággal ajánlhatóak a fent leírt kivételekkel mindenkinek. Fontos tehát, hogy az egészségtudatos táplálkozást szem előtt tartók étrendjében egyre jelentősebb szerepet kapjon – népiesen szólva – a cellergumó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése