2013. 06. 12.

Tárgyalj úgy mint egy feketeöves- 7 lépés a siker felé

A tárgyalás olyan, mint a harcművészet, ahol az erő, a befolyásolás és az időzítés dönthet győzelemről és vereségről.


Szeretnél plusz 5-10 ezer dollárt évente? Ezt a pénzt könnyen megkeresheted, ha megpróbálsz okosabban egyezkedni. 

Az emberek alkudozó képességüket mégis ritkán használják a mindennapi életben, ez alól talán csak az autó- vagy az ingatlanvásárlás jelent kivételt, mivel ott nagyobb összegű vásárlásról van szó.

Néhány országban Ázsiában az emberek mindennel alkudoznak, és rengeteg pénzt takarítanak meg ezzel.

Az egyezkedés olyan, mint a harcművészet, ahol az erő, a befolyásolás és az időzítés dönthet győzelemről és vereségről. 

A harcművészetben a legnagyobb elismerés elnyeréséhez összesen 7 komolyabb övet kell megszerezni, amelyek közül a fekete öv jelképezi a mesterfokozatot.

1. FEHÉR ÖV

A harcművészetekben a kezdők fehér övet viselnek. Ez az ártatlanságot és a tudás hiányát jelképezi, olyanok ők, mint egy csírázni készülő mag a földben. Ugyanígy a tárgyalásban is vannak olyan jelek, amelyek a tárgyaló kezdő mivoltáról tesznek tanúbizonyságot. Tisztában kell lenned például azzal, hogy ha adottak a megfelelő körülmények, mindenről van lehetőség tárgyalni. Nemcsak autóval vagy lakással kapcsolatban lehet egyezkedni az Egyesült Államokban; a halál vagy az adó is lehet megbeszélés tárgya. Például, ha képes vagy megegyezni az állammal egy jobb egészségügyben, akkor valószínűleg tovább fogsz élni, míg adóid csökkentésével az életszínvonalad emelheted azonnal. Jelen cikk szerzője rendszeresen kap „jó páciens” kedvezményt a fogorvosától, mivel mindig időre befizeti a számláit, és amikor az ügyfeleit képviseli az adóhatóság előtt, több tízezer dollár adóhátralékot engednek el neki.

2. SÁRGA ÖV

A második lépcsőfok általában a sárga öv, amely a Nap felé induló, növekedésre kész magvakat jelképezi. A harcművészetekben a harcra való felkészülés alatt ki kell fürkészned ellenfeled gyenge pontjait. Az egyezkedésben is ezt teszed, ha fölkészülsz a tárgyalófeled hátteréből. Ugyanígy, ha vásárolni szeretnél egy gyémántgyűrűt, meg kell nézned, melyek azok a jellegzetességek, amelyek az egyiket hasznosabbá, értékesebbé teszik a másiknál. Emellett utána kell nézned, hogy a kiválasztott terméket hol találod meg a legolcsóbban az Interneten.

3. ZÖLD ÖV

A harmadik öv a zöld öv, amely a csirázó magvakat szimbolizálja. A harcművészet elsajátítása során megtanulhatod, hogyan melegítsd be az izmaidat, hogy később ne sérülj meg. A tárgyalás folyamán a ’bemelegítés’ legkönnyebb módja az egyszerű csevegés hétköznapi témákról, amelyen keresztül könnyen megtalálhatod a közös hangot a másik féllel. Sok ’amatőr tárgyaló’ kihagyja ezt a lépést, ami azért nagy hiba, mert az emberek szívesebben kötnek üzletet olyan emberekkel, akiket kedvelnek.

4. KÉK ÖV

A negyedik öv kék színű, amely az ég felé nyúló növényt jelképezi. A harcművészetek elsajátításának ezen szakaszában az ütéseket és azok kivédését kell gyakorolnod. Az alkudozás folyamán itt megtanulsz válaszolni a kapott felajánlásokra úgy, hogy közben nem adod fel saját eredeti szándékaidat. Ha egy eladó felajánl egy 5%-os kedvezményt, azt kell válaszolnod, hogy: „Ennél többet kell adnia!” Ezzel azt fejezed ki, hogy az ő ajánlata nem elég jó.

5. BARNA ÖV

Az ötödik öv általában barna, amely a gyökerét a földbe eresztő növényre utal. A küzdősportokban, ebben a szakaszban tanítják azt, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló időt a küzdelem során. A jó tárgyalók ezen a szinten már tudják, hogy mindenképp határidőt kell szabni a másik fél számára, hiszen nagyobb nyomás alatt könnyebben egyezkedik az ember. Az intelligensen érvelők tudják, hogy ha egy egész hetet adsz a gondolkodásra, akkor ők a rendelkezésre álló időt általában maximálisan ki is használják. Azt is tudják, hogy az nyer a végén, akin a legkisebb az idő rövidségéből fakadó nyomás.

6. VÖRÖS ÖV

A hatodik öv vörös színű, ami a lenyugvó nap mellett az érett növény jelképe is. Ebben a stádiumban a harcművészek megtanulják, hogyan védjék magukat folyamatosan, ami az olyan sportszerűtlen vetélytársak ellen hatásos, akik övön aluli ütéseket próbálnak meg bevinni, vagy esetleg hátba támadnak, ha elfordulsz. Hasonlóképpen, a tárgyalások során is találkozhatsz olyanokkal, akik az érzelmeidre próbálnak hatni, nem tartják be az ígéreteiket, az általánosan elfogadott szabályokat. Tapasztalt tárgyalófelek nem hagyják magukat provokálni, és mindig fedezik magukat a tárgyalófél tisztességtelen magatartásával szemben.

7. FEKETE ÖV

A legutolsó öv fekete színű, amely azt jelképezi, hogy a legmagasabb szintű tudást szerezte meg az egykori tanonc. A tanulási folyamat azonban, a harcművészetekhez hasonlóan, soha nem ér véget. A fekete övnek valójában tíz szintje van –, amelyek mindegyike erősebb az előzőnél. Rengeteg módja 
van annak, hogy a tárgyaló képességeid fejleszd. Elég, ha kimész a bolhapiacra, és folyamatosan lehetőséget keresel az alkudozásra.

Michael Soon Lee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése