2013. 07. 11.

Egészséges gyerek – egészséges felnőtt

Mitől bio a bioélelmiszer? És miért fontos ez? A XIX. század végéig a táplálkozás elsősorban mennyiségi kérdés volt. Az akkori ismereteink szerint, elegendő volt, ha mindennap biztosítottuk a szervezet számára a megfelelő kalóriatartalmú ételeket.


Ma már köztudott, hogy a nem megfelelő táplálkozás számos betegség forrása lehet. Hazai és nemzetközi orvosi kutatások igazolják, hogy a daganatos és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek a kialakulásáért 30-50%-ban a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé.



A XXI. században a táplálkozástudomány új ága, a nutrigenomika és az epigenetika foglalkozik a táplálékoknak a gén strukturális szerkezetére, vagy működésére kifejtett hatásaival. Különösen fontos az egészséges táplálkozás irányelveinek a betartása csecsemőkorban, mert az életünk elején ért károsító hatások számos később kialakuló felnőttkori betegségnek a forrása lehet. Bizonyos tápanyagok és nyomelemek az ionizáló sugarakhoz hasonlóan képesek károsítani az egyén gén szerkezetét, és késleltetni, vagy siettetni tudják olyan betegségek kialakulását, amikre genetikailag hajlamosak vagyunk, mint például az asztma vagy az ekcéma. Amíg mindenki számára nem érhető el a génszerkezet feltérképezése és ennek ismeretében az egyénre szóló táplálkozás kialakítása, addig különösen csecsemőknél előnybe kell részesíteni a bio alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztását.

Mit tekintünk bio élelmiszernek?

Nem azokat, vagy nem csak azokat, amik a bio piacon kaphatóak. Egy élelmiszer akkor tekinthető bio-nak és akkor kapja meg az európai vagy a magyarországi bio minősítést, ha az adott élelmiszer minden alkotórésze megfelel a bio minősítésnek!

Mitől bio a bio?

Az adott termék előállításához 3 évre visszamenőleg igazoltan nem használtak növényvédő szereket, az állatok a takarmányban nem kaptak sem hormonokat sem antibiotikumokat. Sem a takarmányban, sem a leendő termékben génmódosítás nem történt.

Mik azok az egyéb szempontok, amire érdemes odafigyelni a csecsemő megfelelő táplálékának kiválasztásánál?

  • A szervezetünkben levő zsírok zsírsavakból és glycerinből állnak. Attól függően, hogy a zsírsavak szénatomjai egyes, vagy kettős kötéssel kapcsolódnak egymáshoz megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani. Az idegrendszer és a szem ideghártyájának optimális fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a csecsemő tápláléka elegendő mennyiségben és megfelelő arányban tartalmazza az ómega-3 és ómega-6 telítetlen zsírsavakat.
  • Nagyon fontos, hogy a gyümölcsök, gyümölcslevek csak természetes anyagokból készüljenek és hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak. A fokozott cukorterhelés teltségérzést okoz, étvágytalan lesz a csecsemő, károsítja a fogakat és a későbbi elhízás elindítója.
  • A baba étrendje nátrium szegény legyen, amit úgy érhetünk el, hogy minimálisra csökkentsük a só bevitelét, mert a fokozott só bevitel a felnőttkori magas vérnyomás betegséghez vezethet.
  • A csecsemő nem kis felnőtt. A kisbaba szerveinek érése és testének gyors növekedése miatt az életkorának megfelelő speciális diétára van szüksége. A felnőttek étrendje nem biztosítja a csecsemő kielégítő fejlődését.


Forrás: www.bebikkicsikesnagyok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése