2013. 07. 02.

Tanultál belőle...?

„A bölcs ember más hibájából tanul, az okos a sajátjából, a hülye pedig még abból se.” – tartja az örökbecsű. Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk az első körbe tartozni, de vajon komolyan fontolóra vesszük-e a nálunk tapasztaltabbak intelmeit?

Az USA-ban egy felmérés keretében ismert és elismert vállalatvezetőket kérdeztek meg, melyek azok az aranyat érő tapasztalatok, amelyeket visszatekerve az idő kerekét feltétlenül megosztanának 25 évvel ezelőtti önmagukkal? 
Az idézetek után szándékosan nem tüntettük fel azok gazdáját. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy üzenetet elsősorban annak hordozója alapján ítélünk meg. Itt most a mondanivaló a fontos! Próbálj meg rajtuk egy pillanatra elgondolkodni, lassan, egyenként.



„A boldogság kulcsa nem a pénz, hatalom, barátok vagy az egészség. A kulcs a hála. Az irigység tönkreteszi a boldogságot. A hála biztosítja azt.”
„Jelenj meg következetesen, nap mint nap. Egy nap aztán majd felnézel, és látni fogod, hogy te vagy a sor elején.” 
„Bárcsak mondta volna nekem valaki huszonöt évvel ezelőtt, hogy noha a munka nagyon fontos, a család és a barátok még annál is fontosabbak! … Azt javaslom hát, hogy most rögtön szakíts időt a családodra, a barátaidra, a sportra. Nevess többet, és beszélgess olyan emberekkel is, akikkel nem vagy üzleti kapcsolatban.”
„Ha nem foglalkozol tested rendszeres karbantartásával, vajon hol szándékozol élni?” 
„Fiatal koromban rengeteg embertől kaptam ugyanazt a tanácsot: tűzzek ki jól átgondolt és jelentőségteljes célokat, majd következetesen dolgozzak a megvalósításukon. Bárcsak valakim meggyőzött volna ennek hasznáról! Ha belegondolok, mennyivel sikeresebb lehetett volna a karrierem, ha már fiatalon tudtam volna, amit most tudok: hogy mennyire fontos kristálytiszta jövőképpel rendelkeznünk!”
„A kedvesség az üzleti kapcsolatépítés legjobb módja. Mutass őszinte érdeklődést munkatársaid és üzleti partnereid személye iránt. Meglátod, egyszerre számtalan jobbnál jobb lehetőséggel fogod szembetalálni magad. Vedd hozzá, hogy a kedvesség költségkímélő módszer: semmibe sem kerül.”
„Ne feledkezz meg a barátaidról, tarts kapcsolatot velük. Ne hagyd, hogy elsorvadjanak a baráti szálak!"
Sosem tudhatod, mikor lehet szükséged mások segítségére. Ha másként nem, azzal, hogy ott vannak veled a nehéz időkben. Visszagondolva ma már bánom, hogy nem tartottam a kapcsolatot mindazokkal, akikkel huszonévesen jóban voltam. Egy ideig együtt dolgoztam velük. Aztán olvastam róluk a szakfolyóiratokban, de akkor már nem ismertem őket.
Valaki egyszer azt mondta: „A barát olyan, mint a jó kutya – mindkettőt rendszeresen meg kell sétáltatni.”
„Bárcsak valaki mondta volna nekem, hogy a házasság nem egyfajta fele-fele alapon működő adok-kapok vállalkozás! Ne próbálj állandóan mindenben egyenlősdit játszani.
Harmincnégy éve élek boldog házasságban, és nem emlékszem szinte egyetlen napra sem, akikor a feleségemmel mindketten pontosan egyenlően adtunk volna bele a dolgokba. Szükségleteink ugyanis soha nem egyformák. Jó kapcsolat esetén, ahogy egyik fél is ott volt a másik számára, a másik is ott lesz mellette a nehéz napokban.
A házasság szeretet, a dolgok megosztása a másikkal és csapatmunka. Add bele minden szeretetedet. Ne próbálj meg egyenlősdit játszani!”
„Minden reggel a siker ízére ébredj! Mindegy, hogy ki vagy, hogy éppen hol vagy, és hogy hány éves vagy. Pattanj ki az ágyból! Biztos, hogy aznap is vár rád valami. Valami, amit szeretsz csinálni, amiben hiszel, amiben jó vagy. Valami, ami nagyobb nálad, amivel már alig várod, hogy foglalkozhass. Minden nap!”
„Ne „megmondd” a dolgokat az embereknek! Inkább kérdezd meg, mit gondolnak róluk, és hallgasd meg a véleményüket. Ez a konstruktív kétirányú kommunikáció, amelynek eredményeként a „fogadó fél” biztos lesz benne, hogy a személyét és a véleményét értékelik. Vedd hozzá azt is, hogy az ember azt a célt vagy dolgot támogatja leginkább, amelynek kitűzésében, megtervezésében maga is részt vett.”
„Mondj NEM-et, amikor NEM-et akarsz mondani! Ez a világ legjobb időmegtakarító módszere.”
 „Szocializálódj! Menj el minden találkozóra, konferenciára, partira, amire csak meghívnak. Mindegy, milyen fáradt vagy. Lehet, hogy épp az ilyen alkalmakkor szerzett kapcsolataid hozzák majd meg a nagy fordulatot a karrieredben… vagy a magánéletedben.”
 „Már most teremtsd meg a nyugdíjjövedelmedet!”
„Mindig légy a lehető legbecsületesebb, de közben saját érdekeidet is tartsd szem előtt! Ez a két szabály egymással szinergiában is alkalmazható.”
„Fontos, hogy keményen dolgozz, de ne feledd néha megérezni az út mentén nyíló virágok édes illatát sem. Rajzolgass, álmodozz, és minden körülmények közt őrizd meg a humorérzékedet.
"Könnyebb lehajolni, ha csak a virágot akarod megszagolni.”
És Te mit mondanál el feltétlenül fiatalabb önmagadnak?

Forrás: lavonline.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése