2013. 04. 26.

Fogaink egészsége és a vitaminok


Ahhoz hogy fogaink egészségesek legyenek a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így lesznek erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.


Cikkünkben sorra vesszük azokat a vitaminokat és nyomelemeket, melyek nélkülözhetetlenek fogaink egészségéhez, és azt is megosztjuk Önökkel, mely élelmiszerekben fordulnak elő ezek a létfontosságú vegyületek.

Fotó: www.freedigitalphotos.net


A-vitamin

A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

C-vitamin

A C-vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából van jelenős szerepe. Régen a tengerészek C-vitamin hiány következtében skorbutot kaptak, ami miatt kihullottak a fogaik. A hiány megmutatkozhat nyálkahártyavérzések vagy foghullás formájában.

Különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak a sebgyógyulásban és a regenerálódásban. Kutatási eredmények szerint a C-vitaminnak szerepe van a parodontitisz megelőzésében. Részt vesz ugyanis a parodontitiszt okozó baktériumok elleni védekezésben. Továbbá segíti a fogíny regenerációját.

A C-vitamin friss gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, különösen magas az eper, a citrom, a kivi, a karfiol, a brokkoli, az édes kömény, a karalábé, a paprika, a kelbimbó és a káposzta C-vitamin tartalma. Azonban legyen óvatos a citrom fogyasztásával, ne vigye túlzásba! A sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot, ami ennek következtében elkezdhet lebomlani.

D-vitamin

A D-vitaminnak jelentős szerepe van a fogak és csontok képződésében. A D-vitamin előanyagát a szervezet maga képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. A D-vitaminhiány oka többnyire a fényhiányban keresendő, és rachitisz kialakulásához vezethet.

A napi dózis hozzávetőleg 5 mikrogramm, aminek eléréséhez 5-10 perc napfényen való tartózkodás szükséges. D-vitamin elsősorban a májban, a tojásban, a tejben és a halakban fordul elő. A D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.

K-vitamin

A K-vitamin különösen fontos az egészséges fogak, a csontképződés, a véralvadás, a sebgyógyulás és a vitalitás szempontjából.

Különösen a zöld levelesek, a saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.

Q10-koenzim

Az ún. álvitamin, feltétlenül szükséges minden egyes sejt energiatermeléséhez. Ha elegendő mennyiségben van jelen, az jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya az egész szervezet legyengüléséhez vezet. A fogínygyulladás is sok esetben visszavezethető a Q10-koenzim hiányára.

A Q10-koenzim elsősorban a belsőségekben (máj), olajos halakban (szardínia, makréla), olajos magvakban (pl. pisztáciában), hüvelyesekben, szezámmagban, napraforgómagban, növényi olajokban, fejes káposztában, hagymában fordul elő.

Kalcium

A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez.

Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm.

Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

Fluor

A fluor hatékonyan gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást. A fluor beépül a fogba, és gondoskodik a fogzománc szilárdságáról. A fluor hatékonyan megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását.

A napi fluor igényünk kb. 1 milligramm, hozzájuthatunk, ha ivóvizet, ásványvizet, halat, zöld vagy fekete teát fogyasztunk. Azonban vigyázzunk, mert a tea elszínezheti és károsíthatja a fogzománcot.

A fogak egészségéhez tehát, szükség van egy sor vitaminra és ásványi anyagra. A legjobb, ha szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét természetes forrásból biztosítjuk, vagyis egészségesen, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Ezeket az anyagokat, ha szükség van pótlásukra, táplálékkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Forrás: www.erdely.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése