2013. 06. 08.

Érdekességek a tudomány világából - III.

Megállíthatatlan antioxidáns folyam 


Annak ellenére, hogy a tudományos eredmények még korántsem teljesek a szabadgyökök romboló tevékenysége, valamint a szív-, szem- ésbőrproblémák kapcsolatát illetően, az antioxidánsok továbbra is a legkeresettebb funkcionális élelmiszerek közé tartoznak. A legjelentősebbek ezek közül a polifenolok, karotinoidok, fitonutriensek és más vitaminok, valamint az ásványi anyagok.

Mekkora az antioxidánsok piaca? Nagyon nehéz megmondani, mivel kifejezetten tág a fogalom. Magába foglalja az étcsokoládét és a zöld teát is, de egyértelműen az egyik legnagyobb piac a funkcionális élelmiszerek és az étrend-kiegészítők területén. Az Euromonitor International becslései szerint éves forgalma 8,8 milliárd euróra tehető.

A Mintel piackutató cég szerint 2009-ben világszinten 409 új, antioxidáns hatásúként megjelölt terméket dobtak a piacra. Ez a szám az olyan étrend-kiegészítőkre vonatkozik, mint például az A-, C- és E-vitamin, a szelén, Co-Q10 és cink. A korábbi évekkel összehasonlítva, ez a szám 2005-ben 154, míg 2007-ben 299 volt.

Adatbázisuk szerint 2009-ben 2057 fajta antioxidáns hatású készítmény volt a piacon, míg 2005-ben csupán 459 és 2007-ben is csak 1339. A legtöbbújtermék az USA-ban jelent meg (593), ezt követte Ausztrália (132), India (91), Nagy-Britannia (87), Kanada (83), Mexikó (75) és Olaszország (71). Eközben gyakran a fogyasztók nem is értik pontosan, hogy milyen jótékony hatással vannak ezek az antioxidánsok a szervezetükre, közölte Dr. Rachel Burch, a Leatherhead Food Research vezető kutatója. „Az antioxidáns termékeknek megvan az az előnyük,hogy természetesek, és így a fogyasztóknak az az érzésük, hogy akkor is jók nekik a termékek, ha nem is értik pontosan, hogy hogyan működnek”- mondta.

„A tudomány számára még mindig sok kutatnivaló van az antioxidánsok területén, ami érthető, ugyanis nagyon sok vegyületet foglal magába ez a csoport. A kutatást pedig az is nehezíti, hogy nem könnyű izolálni az egyes vegyületeket, de folynak a kutatások, és sikerült megnyerni pl. a Nestle vállalatot is, hogy finanszírozza azokat.”

Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres napi magnézium-pótlás javíthatja az asztmások tüdőfunkcióit és életminőségét Hat hónap magnéziumpótlás során a tüdőfunkciók 6%-kal javultak, és ugyancsak javulás volt megfigyelhető a hörgők metakolinra adott reakciójában is, ami a légutak
összeszűkülését eredményezi- közölték amerikai tudósok a Journal of Asthma című szaklapban. 

“Habár a kutatási eredmények ellentmondásosak az asztma és a magnézium-pótlás kapcsolatát illetően, ez a tanulmány is azokat a korábbi megfigyeléseket támasztja alá, hogy azok a betegek, akik enyhébb vagy csak közepesen súlyos asztmában szenvednek, magnézium-pótlás után pozitív hatást tapasztalnak” – mondta el a Washington állambeli Bastyr Egyetemen kutató orvosok vezetője, Alexandra Kazaks.

Dr. Kazaks és munkatársai 55 enyhén vagy közepesen súlyos asztmás beteget tanulmányoztak. A páciensek 21 és 55 év közötti életkorúak voltak. A kísérletek randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálatok voltak. A résztvevőknek napi 340 milligrammnyi magnéziumot vagy placebót adtak 6 és fél hónapon keresztül. A magnéziumot kapott betegek esetében az eredmények 6%-os javulást mutattak a kilégzési csúcsáramlás mértékét tekintve. Ezen kívül a magnéziumos csoportnak 20%-kal több metakolinra volt szüksége ugyanolyan mértékű hörgőszűkület eléréséhez, mint a placebós csoportnak. Az életminőség, amely egy szubjektív tényező volt a kérdőíven, csupán a magnéziumot fogyasztó csoport esetében javult – tették hozzá a kutatók.

A flavonolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása akár 20%-kal is csökkentheti a stroke esélyét a nőknél – állapította meg egy több mint 110.000 embert értékelő új vizsgálat Az eredmények azt mutatják, hogy a teában, hagymában, almában és brokkoliban lévő vegyületeknek kockázatcsökkentő hatása van, persze azokat érdemes körültekintően értelmezni- állítják a Journal of Nutrition szaklapban publikáló holland kutatók.

„Ha nem tévedünk, elsőként nekünk sikerült kimutatni, hogy a bevitt flavonolok mennyisége negatív korrelációban áll a stroke előfordulásának esélyével” – írta a wageningeni egyetemen kutató Dr. Peter Hollman professzor.

„Megállapíthatjuk, hogy a bizonyítékok egyre inkább alátámasztják, hogy a flavonol bevitel mennyisége fordítottan arányos a különböző szív-érrendszeri betegségek kimenetelének végzetességével” – tette hozzá. 111.067 személy adatait vizsgálták meg, és minimum 6,maximum 28 éven át követték nyomon a náluk bekövetkezett változásokat. Összességében 2.155 végzetes, illetve nem végzetes kimenetelű stroke esetet dokumentáltak, és a kutatók azt állapították meg, hogy a nagyobb mennyiségű flavonol bevitel, ami a hollandok esetében túlnyomóan teából, míg az amerikaiak esetében teából, hagymából, almából és brokkoliból származott, 20%-kal csökkentette a stroke kialakulásának kockázatát.

Dr. Thurzó Sándor - Tudományos tanácsadó 





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése