2013. 06. 01.

Jim Rohn: Hangyafilozófia

Évek óta tanítok egy egyszerű, ám annál hatásosabb koncepciót: a hangyafilozófiát. Szerintem mindenkinek kellene tanulmányoznia a hangyákat. Bámulatos filozófiájuknak négy alappillére van.


Íme, az első: a hangyák sosem adják fel. Ez egy jó elv. 

Ha elindulnak valamerre, és megpróbálják megállítani őket, másik utat keresnek. Vagy átmásznak az akadályon, vagy átpréselik magukat alatta, vagy körbemennek. Állandóan új utat keresnek. De nagyszerű filozófia! Soha nem adni fel, állandóan megoldást keresni arra, hogy kitűzött célunkat elérjük. 

A második az, hogy a hangyák egész nyáron a télre gondolnak. Ez egy fontos perspektíva. Nem lehetünk olyan naivak, hogy azt higgyük, hogy a nyár örökké fog tartani. Így a hangyák téli élelmüket a nyár közepén gyűjtik be. 

Egy ókori történet arra int, hogy ne építsük házunkat homokra nyáron. Miért hasznos ez a tanács? Mert fontos előre gondolkodni. Nyáron a viharokra is kell gondolni. Sziklára kell építeni, míg a homokot és a napot élvezzük.

A hangyafilozófia harmadik pillére az, hogy a hangyák egész télen a nyárra gondolnak. Ez is nagyon-nagyon fontos. A tél során a hangyák folyamatosan azzal biztatják magukat, hogy a tél nem fog sokáig tartani, hamarosan maguk mögött hagyják. És az első tavaszi napon már kinn is vannak a felszínen. Ha hűvösre fordul az idő, visszavonulnak, de aztán újra megjelennek, ha meleg lesz. Alig várják, hogy kibújhassanak.

És ezzel el is érkeztünk az utolsó pillérhez. Mennyit gyűjt egy hangya nyáron, hogy felkészülten érje a tél? Amennyit csak tud. Mily hihetetlen filozófia ez az „amennyit csak tudsz”- filozófia!Nos, nagyszerű elmélet ez a hangyafilozófia. Sose add fel, tekints előre, maradj optimista és tégy meg mindent, amit csak tudsz.

Sikeredben bízva,
Jim Rohn





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése