2013. 06. 02.

C-vitamin

Bátran állíthatjuk, hogy a C-vitamin a világ legismertebb vitaminja. Jelentőségét már a 16. században felismerték.
Ekkor vették észre először, hogy a friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával megelőzhető a skorbut, a krónikus C-vitaminhiány, amelyet akkoriban sokan az „emberiség korbácsa” néven emlegettek.




1720-ban Kramer, osztrák tisztiorvos, a következőt javasolta a skorbut hatékony kezelésére: „Készítsen limonádét citromléből!” Jó tanácsa működött: a citrom C-vitamin-tartalma sok embert megmentett a krónikus megbetegedéstől. 

Az 1920-as évekre bizonyossá vált a C-vitamin skorbutellenes hatása, így a hatóanyag az aszkorbinsav (anti-scorbutic = skorbutellenes) nevet kapta.

Szent-Györgyi Albertnek 1932-ben sikerült paprikából 500 mg C-vitamint kivonnia.

Ma már inkább tudománytörténeti érdekesség, hogy neves professzorok is benyújtottak petíciót Szent-Györgyi Albert ellen, mert a tudományos világ nehezen fogadta el, hogy a C-vitamin azonos az aszkorbinsav molekulával. A rákövetkező évben megkezdték a C-vitamin ipari méretű előállítását növényekből, melyben a magyar kutatónak szintén komoly szerepe volt.

Magyarország számára fontos mérföldkő volt 1937, amikor Szent-Györgyi Albert professzor Nobel-díjat kapott C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért. A Flavon max Fogyasztói Klub számára nagy megtiszteltetés, hogy Szent-Györgyi Albert utódja, Prof. Dr. Dinya Zoltán cégünk mellett tette le voksát. 

A C-vitamin szervezetünk számára különösen nagy fontossággal bír, mivel a legkülönbözőbb feladatokat látja el, és számtalan kulcsfunkcióért is felelős. Biokémiai szempontból alapvető fontosságú a C-vitaminnak azon képessége, hogy részt vesz a hidrogén- és oxigénmolekulák szervezeten belüli szállításában. Mivel az oxigént magához tudja kötni, így a szabadgyököket „elfogja”, és védelmet nyújthat több különböző betegség ellen is. 

A C-vitamin biztosítja a bőr, a kötőszövet, a csontozat, és a fogak kialakulását, valamint állapotának megőrzését. Javítja a vasfelvételt a belekben, segíti a szervezet más vitaminokkal történő feltöltését, továbbá közvetve elősegíti a vérképződést is.

C-vitamin-hiány esetén sérül a kollagénképződés, valamint romlik a kollagén beépülése is, gyengülnek a kötőszövetek. A hiány jelei fogínyvérzésben és a fogíny sérülékenységében, a fogak meg-gyengülésében és kihullásában, bevérzésekben, csontritkulásban öltenek formát. Gyerekeknél a vitamin hiánya ezek mellett növekedésbeli problémákat és csontképződési zavarokat is okozhat.

A legtöbb gyümölcs, különösen a citrusfélék és a belőlük kisajtolt levek, ideális C-vitamin források.



A friss zöldségfélék is nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. Az acerola, a citrusfélék, a homoktövis, a zöldpaprika, a fekete ribizli, a petrezselyemzöld, a savanyú káposzta és a burgonya kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz.

Bizonyos embereknek különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő C-vitamin bevitelre. Ilyenek például az állandó stressz és fizikai megterhelés alatt állók, a terhes asszonyok és szoptató anyák, valamint az idősek és a betegek. A dohányosoknak is több C-vitaminra van szükségük, mivel minden egyes szippantással nagy mennyiségű szabad gyököt lélegeznek be, amelyek megtámadják a test sejtjeit. Azoknak, akik az átlagostól eltérő káros környezeti hatásoknak vannak kitéve, szintén nagy segítséget jelent egy extra adag C-vitamin. 

Ahogyan azt említettük, a C-vitamin legjobb forrásának a zöldségek és a gyümölcsök számítanak. Ismerkedjenek meg a vitaminsaláta receptjével, melyből már egy adag elfogyasztása is fedezi a napi szükségletet. 

Vitaminsaláta - hozzávalók: 

20-30 dkg káposzta, 
4 zöldpaprika, 
4 paradicsom, 
1 fej jégsaláta,
1 csomó hónapos retek, 
2 sárgarépa, 
1 csomó újhagyma vagy snidling, 
1 csokor petrezselyemzöld. 

Ízlés szerint só, olívaolaj, balzsamecet vagy joghurtos dresszing. A káposztát, a sárgarépát és a jégsalátát csíkokra, a retket és a paprikát karikákra, míg a paradicsomot és a hagymát apró darabokra vágjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, és tetszés 
szerint sózzuk. 


Jó étvágyat!

Dr. Thurzó Sándor phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése