2013. 06. 17.

Népi patika - Homoktövis

Az USA-ban, a fejlett országokban és a funkcionális élelmiszerek globális piacán 2005 óta a homoktövis iránti kereslet, ezzel együtt felhasználásának mértéke ugrásszerűen megnőtt. Mindezt a fogyasztók körében való ismertségének, kiváló tápértékének és antioxidáns tulajdonságainak köszönheti – a homoktövis új típusú „superfruit” lett.


A közönséges homoktövis igen elterjedt növény, az Atlanti -óceán európai partjaitól Északnyugat-Kínáig mindenfelé megtalálható. Nyugat-Európában különösen ott terjedt el, ahol más növényekkel nem kell versengenie. Ilyenek pl. azok a tengerparti területek, amelyek a sós levegő és a sós homoktalaj miatt másoknak nem igazán biztosítanak ideális élőhelyet. 



Közép-Európában magasabb hegyekben, valamint folyópartokon és homokterületeken található meg. A homoktövis bogyója 6-9 mm átmérőjű, narancssárga színű, puha állományú, lédús és gazdag különféle olajokban. Érdekesség, hogy a bogyó magas tápértéke miatt számos madár téli eledele is. A homoktövis betakarítása nem egyszerű feladat, mivel ágai szúrós tüskékkel borítottak. Emiatt gyakran nem a bokorról, hanem annak levágott ágairól gyűjtik a bogyókat, ez azonban a növény későbbi termésmennyiségét jelentősen csökkenti. Mára már több országban kifejlesztettek ún. „bogyórázó” gépeket, melyek a gyümölcs sérülésmentes betakarítását teszik lehetővé. Ezzel a módszerrel csak a bogyók mintegy fele szüretelhető le, mivel azok szorosan tapadnak a növényhez.

A hidegháború alatt orosz kelet-német nemesítők új fajtákat hoztak létre – ezeket magasabb beltartalmi érték, nagyobb méretű bogyók, elnyújtott és különböző érési időpontok, valamint könnyebb betakaríthatóság jellemzi. Az elmúlt húsz évben ezek már széles körben elterjedtek, és az USA-ban is termesztésbe vonták őket.

A növényt több országban közterületeken is ültetik, szúrós ágai miatt „vandálbiztos” bokorként emlegetik. Most pedig nézzük meg, miért érdemes a homoktövis tartalmú élelmiszereket étrendünkbe iktatni.

A homoktövis feldolgozásakor keletkező olajat főként kozmetikai célokra használják fel, leginkább bőrtápláló krémek anyagaként. A homoktövis termése igen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Ennek értéke a fajtától és a termőhelytől függ leginkább, átlagos nagysága 695 mg / 100 g gyümölcs. Ez 12-szer akkora, mint amit azonos mennyiségű narancsban mérhetünk. Jelentős karotinoid, E-vitamin, aminosav, ásványi anyag, ß-szitoszterol és polifenol forrás. 

Érdekesség, hogy a homoktövislé – a benne található értékes anyagoknak köszönhetően – csak -22°C-on fagy meg. 

A bogyót süteménytöltelékként, lekvárként, pakolások részeként és likőrként fogyasztják leggyakrabban. A levet és a pürét élelmiszerekben hasznosítják, pl. Finnországban a bébiételek gyakori tápértéknövelő összetevője. 

Gyógyászati célú felhasználása különösen Ázsiában elterjedt, az indiai, kínai és tibeti népgyógyászatban gyulladáscsökkentő, vérti sztí tó, májvédő és anyagcsere-szabályozó hatásaiért kedvelik. A gyümölcs olajából a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom elleni szereket készít.

Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése