2013. 06. 15.

Népi patika - Meggy

Theophrastus görög botanikus Kr.e. 300-ban írta le először a meggyet, mint termesztett gyümölcsöt. Kr.u. 70-ben Pliny már olyan, rómaiak, germánok, angolok és gallok által lakott területeket is megemlít, ahol a meggy a térség jellemző gyümölcse volt. 

Az 1800-as évek közepén megjelentek az első meggyfák Észak-Amerikában is, akkor Oregon, ma Michigan és Ohio számít a termesztés központjának.



Hazánkban a meggy megjelenésétől fogva legfontosabb gyümölcseink közé tartozik, a feljegyzések szerint már az őshazában is ismerték. Magyarországon évtizedekkel ezelőtt a Pándy meggy jelentette a fő fajtát, amelyet néhány kisebb jelentőségű fajta egészített ki. Eközben tőlünk északabbra és nyugatabbra a friss fogyasztásra nem, viszont konzervipari célokra kiválóan alkalmas fajták terjedtek el. 

Jelenleg a világ meggytermésének 20%-át Lengyelországban, 8%-át Németországban, míg 4%-át Magyarországon termelik meg. A magyar gyümölcs nagyobb részét ültetvényekben termesztik, kisebb része pedig a házi kertekből származik. Szerencsére még manapság is ritka az olyan falusi porta Magyarországon, ahol legalább egy meggyfa ne lenne a kertben.

Beltartalmi jellemzők: 100 gramm friss meggy energiatartalma mindössze 58 kcal, A-vitaminból azonban 1000 IU-tal, azaz igen jelentős mennyiséggel rendelkezik. 

A meggy emellett olyan hatóanyagokban gazdag, mint pl. a különböző polifenolok, antocianidok, flavonoidok stb. Kedveltsége különlegesen finom íze mellett a gyümölcs kedvező ásványi anyag összetételével is magyarázható: jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalommal rendelkezik. 

A fentebb említett tulajdonságainak köszönhetően a népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a meggyet, megfigyelések szerint a meggy leve hatásos a meghűléses betegségek kezelésére. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, illetve bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását is. 

A népi megfigyelések szerint segíti megőrizni a vénák falának rugalmasságát, valamint az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást is enyhítheti. Bizonyos területeken a meggyszárat is pozitív hatású anyagként tartják számon. 

A friss meggyet számtalan formában tartósíthatjuk: elég csak a befőttet, a fagyasztott gyümölcsöt vagy a meggylekvárt megemlíteni. Felhasználási módjainak száma szinte végtelen, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk: fogyasszon minél több meggyet.

Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése