2013. 06. 10.

Spirulina (Spirulina platensis)

A spirulina egy fotoszintézisre képes mikroorganizmus. Növekedése kifejezetten gyors, nevét spirálhoz hasonló alakja miatt kapta.



A spirulinát az aztékok és a közép-amerikaiak élelemként fogyasztották egészen a 16. századig. Ez idő tájt a Texcoco-tóból gyűjtötték, és amint azt Cortés egyik katonája leírta, süteményként fogyasztották. Az aztékok tecuitlatlnak nevezték. Az 1960-as években francia kutatók jártak a Texcoco-tónál, ahol a spirulinát valóban nagy mennyiségben meg is találták. Arra utaló jelet azonban, hogy az algát a 16. századot követően is fogyasztották volna, nem találtak.

Az ötvenes években Csádban dolgozó európai kutatók egy igen figyelemreméltó és tradicionális élelmiszert fedeztek fel. A piacokon „dihé” néven árusított kékeszöld színű, süteményjellegű élelmiszer szárított spirulinából készült. Története természetesen jóval régebbre nyúlik vissza. A spirulina igen hosszú múlttal rendelkezik az afrikai Csádban, már a 9. századi Kanem Birodalomban is fontos szereppel bírt, mint mindennapi táplálék. 

Megszárítva még ma is fogyasztják, nap mint nap. A dihét húsételek szószaként is gyakran használják, a legtöbb csádi piacon és a Száhel-övezet településein ma is beszerezhető. Korábban az itt elhaladó karavánok tagjainak is fontos élelme volt. A spirulinát az ott élők a Csád-tó körül található kisebb tavakból és vízállásokból, a vádikból gyűjtik be. A „spirulina-szüret” Afrikában kifejezetten női munka. 

A hölgyek a vádikban állva, fonott kosarakkal szűrik a vizet. A betakarított spirulina ekkor egy sötétzöld massza. Később a napon megszárítják - ezáltal tartósítják, és eladható áruvá is válik az alga. A száraz afrikai klíma hatására minőségét és tápértékét sokáig megőrzi ilyen módon.

Termesztett formában az 1970-es évek elején jelent meg a spirulina. Csak magas pH-jú vizekben él meg, ezért csak ilyen körülmények között termeszthető.Termesztéséhez sok napfény és magas hőmérséklet is szükséges. Az előbbiek miatt kiválóan állítható elő az ún. brakkvizekben. 

Jelenleg a legnagyobb spirulina termesztő országok: USA, Thaiföld, India, Tajvan, Kína, Pakisztán és Myanmar. Egyre több szakértő véli úgy, hogy a spirulina a jövő egyik fontos tápláléka lehet. Véleményük alapja az, hogy a globális felmelegedés miatt egyre több brakkvizes régió alakul ki. Ezeken a helyeken a spirulina termesztésével fehérjeforrást tudnak előállítani az ott élők. Ráadásul amíg az állati eredetű fehérje előállításakor metángáz kerül a légkörbe, addig a spirulina termesztésekor éppen CO2 megkötése és O2 előállítása zajlik. Így a spirulina termesztése a környezetre pozitív hatású lehet. 

Nézzük, milyen összetevők teszik értékessé a spirulinát.

Az egyik a benne található nagy mennyiségű, átlagosan 60%-nyi fehérje. Ez nagyrészt esszenciális aminosavakból épül fel. A húsokhoz képest a metionin, a cisztein és a lizin részaránya alacsonyabb, míg a többi aminosavé magasabb. 

A spirulina gazdag gamma-linolénsavban (GLA), alfa-linolénsavban (ALA), linolsavban (LA), olajsavban (SDA) és eikozapentaénsavban (EPA). A spirulinában emellett B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin is számottevő mennyiségben van jelen. Az eddigi mérések szerint B12-vitamin tartalma olyan magas, hogy a szárított termékek egy grammja képes lehet a napi igény fedezésére. Szintén nagy mennyiségű tápelemet és nyomelemet is tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a kálium-, kalcium- és krómtartalma. 

Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásában jelentős szerepe van a benne található színanyagoknak. A spirulina gazdag klorofilla, xantofill, béta-karotin, echinenon, mixoxantofill, zeaxantin, kantaxantin és allofikocianin nevű pigmentekben. Komplex összetétele és szerteágazó hatása miatt fogyasszuk bátran.

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése