2013. 02. 07.

Acerola (Malpighia glabra)


A barbadosi cseresznyeként is ismert, a Malpighiaceae családjába tartozó trópusi gyümölcs nagyobb bokor vagy kisebb fa formájú.




Dél-Texastól kezdve Mexikóban, a Karibi-szigetvilágban nyugaton egészen Peruig, míg Brazíliában Bahia államig fordul elő. A jelentős világpiaci kereslet miatt újabban Indiában is termesztésbe vonták, ahol szintén őshonos. 2-4 m magasra növő örökzöld, 5-10 cm hosszú levelekkel. Gyümölcse 1,5-2,5 cm átmérőjű, két-három kemény magot tartalmaz. 

A termés magas létartalommal rendelkezik, és a C-vitamin kiváló forrása. Jelentős mennyiségű A-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, kalciumot és vasat tartalmaz. Gazdag bioflavonoidokban.

Az acerola régóta kedvelt és előszeretettel használt gyógynövénye a Karibi-szigetvilág, valamint Brazília lakóinak. Az ottaniak a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használják. A helyiek úgy tartják, hogy 20-25 dkg friss gyümölcs vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhasat. Friss gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert. A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és C-vitamin-készítményként árusítják. Májbetegségek, hasmenés, vérhas és meghűlések ellen is hatásos.
Az első feljegyzések élelmiszeripari felhasználásáról az 1950-es évekből származnak. Ekkor a termékek C-vitamin tartalmának növelése céljából került bele különféle bébiételekbe.

Jelenleg Brazília a legjelentősebb termesztő ország. Puerto Ricoban olyan értéket képvisel manapság, hogy még a szaporítóanyag exportját is szabályozzák. Érdekesség, hogy a közvélemény előtt néhány éve még teljességgel ismeretlen gyümölcs a világ egyik vezető vodkagyártójának 2008. évi hivatalos íze lett. Emellett egyre több gyümölcslében, cukorkában és egyéb élelmiszerben elmaradhatatlan összetevő. Ha már ennyi szó esett előnyös tulajdonságairól, ismerjük meg tápanyagtartalmát:

Az acerola tápanyagtartalma



Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó
Flavomax




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése