2013. 02. 06.

Zöldtea (Camellia sinensis)


A zöldtea fogyasztásának szokása Kínából ered. Arról viszont a mai napig viták folynak, hogy mely legenda áll legközelebb a valósághoz.


foto: youthfountainguru.com


Az egyik változat szerint Kr. e. 2737-ben Sennung császár kertjében, amikor az uralkodó ivóvizét fogyasztás előtt felforralták, egy hirtelen szélfuvallat néhány száraz tealevelet sodort bele az üstbe. A ”víz” kellemes illatú volt, a császár megkóstolta, s kedvenc italává vált a zöldtea. A másik lehetséges verzió szerint, miután a kínaiak rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, a forralt vizet igyekeztek ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire.

A Camellia sinensis örökzöld cserje, melynek levelei leszedés után, ha nem szárítják meg őket gyorsan, hamarosan hervadni és oxidálódni kezdenek.

Magát az előállított teát az oxidáció/fermentáció foka szerint öt csoportba sorolhatjuk:

Fehér tea: fiatal levelek, melyek még nem oxidálódtak. 
Zöld tea: levelek minimális oxidációval. 
Kukicsa tea: tűz fölött szárított levelek és gallyak töredéke. 
Oolong tea: az oxidációt a folyamat közepén állították meg.
Fekete tea: levelek jelentős mértékű oxidációval.


Forrás: www.faostat.org



Amint az jól ismert, a teát főként Ázsiában termesztik. A legjelentősebb előállító ország Kína és India, ők biztosítják a világon a megtermelt és értékesített tea legnagyobb részét. A pontos mennyiségek az alábbi ábrán láthatóak.

Mit érdemes tudni a zöldtea pozitív hatásairól?

Az eddigi in vitro kísérletek szerint a zöld tea kiváló immunerősítő. Polifenol tartalmának köszönhetően antivirális és antibakteriális hatása is van, ezért ellenállóbbá teszi a szervezetet.

C-vitamin tartalma is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, mely vitamin sajnos a magas hőmérséklet hatására a forrázott teában károsodhat. A zöldtea antioxidáns hatású festékanyagokkal rendelkezik, melyekből több mint tizenöt féle található meg benne. Ezek az eddigi kutatások szerint képesek közömbösíteni a káros szabad gyököket. In vitro kísérletek során a zöld teáról bizonyítást nyert, hogy képes elősegíteni a koleszterinszint csökkenését.

Napi 2 liter tea elfogyasztása szinte „kimossa” a szervezetben található méreganyagokat. A zöld tea ilyen jellegű hatását fokozzák a benne található vitaminok: a B2-, C-, D- és a K-vitamin, a karotinoidok. Kis mennyiségben magnéziumot és szelént is tartalmaz. A zöld tea emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot. Szintén in vitro kísérletek alapján közölték kutatók azt is, hogy a benne lévő katechin jelentősen gátolja a szájban lévő baktériumok cukorátalakító tevékenységét, illetve fluortartalma erősítheti a fogakat.

A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. zöldtea nem más, mint a teacserje (Camellia sinensis) napon megszárított levele, amit közben enyhén megsodornak és törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha majd a fogyasztás előtt leforrázzák. A legkiválóbb minőségű teákat mintegy 5 órán át szárítják a napon. A minősége a fajtán és a termőterületen kívül azon múlik, milyen zsengék a levelek. A teaszakértők szerint a legjobb teát a vesszők végén található zárt levélrügy és a második kinyílt levél adja.

Az Ázsiából importált és az  „öreg kontinensen” elfogyasztott tea közel 80%-a Hamburgon keresztül érkezik Európába. Érdekesség, hogy hiába Kína a legnagyobb termesztő ország, az európai teaimportban részaránya viszonylag alacsony. Az európai piacot főként az indiai és a srí lankai tea uralja. Új trend, hogy olyan, eddig főként kávéfogyasztásukról híres országok körében, mint például az USA, Olaszország vagy Ausztria, szintén jelentős növekedés figyelhető meg a teafogyasztás mennyiségében a tíz évvel ezelőtti helyzethez
képest.

Jól ismert, hogy a zöld tea koffeint is tartalmaz. Mi a különbség a kávé és a tea koffeintartalma között? A kávé koffeinje főként a gyomorban szívódik fel, így lökésszerűen hat a szervezetre, de hatása rövid ideig tart. A zöld tea koffeintartalma legnagyobbrészt a bélrendszerből szívódik fel, így élénkítő hatása később jelentkezik, viszont tovább tart.


Végezetül kérjük, ismerjenek meg egy eredeti kínai zöldtea elkészítési receptet:



7 teáskanál natúr zöldtea
6 csésze forrásban lévő víz
A teát előmelegített teáskannába tesszük. A vízzel leforrázzuk a teafüvet, körülbelül 2½ percig ázni hagyjuk. A kész teát egy másik előmelegített kancsóba szűrjük. Kínában gyakran fogyasztják az ún. második forrázatot is, amelynél az áztatási idő természetesen már jóval hosszabb, mint az első forrázatnál. 

Váljék egészségére!

Dr. Thurzó Sándor - tudományos tanácsadó
Flavomax



Ezt láttad már?

Szupergyümölcsök avagy zöldség és gyümölcsfogyasztás felsőfokon ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése