2013. 06. 05.

Érdekességek a tudomány világából - II.

A vér átlagosnál magasabb folsavszintje csökkentheti a férfiak depressziós tüneteit Azok a férfiak, akiknek vérében a folsavszint kifejezetten magas volt, mintegy 50%-kal kisebb mértékben mutattak depressziós tüneteket, mint azok a férfiak, akiknek vérében a folsavszint alacsony volt
– publikálták japán kutatók a European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban.

A tokiói nemzetközi klinika orvosai megállapították, hogy az átlagosnál magasabb homocisztein szint pozitív korrelációban áll a férfiak depresszív tüneteinek megjelenésével.

A kutatás ismét bizonyította azt az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hangoztatott megfigyelést, mely szerint a folsav fogyasztása és jelenléte a szervezetben hozzájárulhat a hangulatjavításhoz. A kísérletben 530 japán személy vett részt: 313 férfi és 217 nő. A vizsgálat során egy speciális teszttel vizsgálták a résztvevők a depresszív tünetek meglétét, illetve azok hiányát. A kísérletben résztvevő személyek közül mintegy 36%-nál állapítottak meg különböző fokú depressziós tüneteket.

A kutatás eredménye azt mutatta,hogy a magas folsavszint negatív korrelációban állt a depresszió megjelenésével. Mindez azonban csak a férfiakra volt igaz. „A nőknél sem a folsav szintje, sem a homocisztein szintje nem befolyásolta a depresszióra jellemző tünetek megjelenését”- mondta el a kutatást végző csoport vezetője.

A zöld tea antioxidáns hatású katechinjeinek hasznosulása jobb, mint gondolták Ha figyelembe vesszük a vastagbélben végbemenő kémiai folyamatok eredményeként keletkező vegyületeket, a zöld tea flavonoid vegyületeinek biológiai hasznosulása közel 40%-os, ami sokkal magasabb érték, mint a korábban 4%-osnak tartott, közölték a Nutrition című szaklapban.

“Meg kell jegyeznünk, hogy a kiválasztott flavan-3-ol katabolitok nagy többsége mikrobás evékenységből származó vegyület, ami a biológiai hasznosulás arányát közel 40%-osra emeli. Valószínű, hogy ezek a vegyületek bioaktívak, ugyanis nagy mennyiségben találhatók meg  a különböző testnedvekben” – írták a Parmai Egyetem Közegészségügyi Tanszékének kutatói.

A fokozott béta-karotin-, folsav-, vas- és E-vitamin-bevitel csökkentheti az atópiás dermatitis kialakulásának veszélyét A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált kutatási eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a legtöbb béta-karotint, folsavat, vasat és E-vitamint fogyasztó gyerekek körében jelentősen alacsonyabb volt az endogén ekcéma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél a bevitel igen alacsony volt.

A szöuli Kyung Hee Egyetem kutatói egy eddig még nem vizsgált összefüggést tártak fel a vitamin- és ásványi anyag bevitel, illetve az atópiás dermatitis biomarkerei közt. Az atópiás dermatitis az egyik legfiatalabb korban jelentkező allergia, és kialakulását az immunrendszer késedelmes fejlődésének tulajdonítják. 

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia adatai szerint ez a betegség a csecsemők 10-20%-át érinti, de ezeknek a gyerekeknek közel fele „kinövi” az ekcémát, valamikor 5 és 15 éves kora között. A szöuli tudósok ötéves gyerekeket vizsgáltak, 180 atópiás dermatitisben szenvedőt és 242 egészségeset, kiértékelve táplálkozási szokásaikat. A zsírban oldódó vitaminok,mintpéldáularetinol,alfa-tokoferol vagyabéta-karotin, valamintC-vitaminértékét vérvizsgálat útján határozták meg. 

A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy az atópiás dermatitis kialakulásának esélye 56%-kal alacsonyabb volt azoknál, akik a legtöbb béta-karotint fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebb béta-karotint juttatták be szervezetükbe. Ezen kívül a kutatók azt is kiemelték, hogy a táplálék útján bejuttatott  E-vitamin, folsav és vas mennyisége 67%, 63% illetve 61%-ban csökkentette a dermatitis kialakulásának kockázatát. Ezeket az eredményeket összehasonlították a vérvizsgálatok eredményeivel is, amelyekből az derült ki, hogy a legmagasabb alfa-tokoferol szint 36%-kal, míg a retinol 26%-kal alacsonyabb dermatitis-kockázatot eredményezett.

A tudósok megállapításai szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy az antioxidánsokban gazdag tápláltsági állapot csökkenti az atópiás dermatitis kialakulásának kockázatát, és hogy ezen hatások erőssége a táplálék típusától függ.

Dr. Thurzó Sándor - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése