2013. 07. 27.

11 szuperétel, amit fogyasztanod kell

Még a szakértők sem tudnak zöldágra vergődni a legjobb diétás tippeket illetően (egyél, mint egy ősember, ne egyél gyümölcsöt, egyél gyümölcsöt, stb.). Íme, pár finomság, ami biztos megtalálható minden szakértő hűtőjében.


1. Egy tál áfonya, fekete ribizli, szeder megtalálható bármely táplálkozási szakértő hűtőjében, és kiváló, ha az ember valami délutáni édességre vágyik. Ezek a bogyók tele vannak vitaminokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, és nem utolsó sorban még az öregedési folyamatokat is lassítják.

Fotó: Kyle McDonald

2. Mandulatej: kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej és egyéb tejtermékek. Kellemes társ lehet a forró nyári esték alkalmával.




3. Fahéj: tanulmányok bizonyítják, hogy napi fél teáskanál fahéj segít csökkenteni a vércukrot. Éppen ezért számoljunk azzal, hogy az alacsony vércukor miatt éhesek leszünk. Remek étvágyserkentő. Kiváló, ha reggeli kávénkat fahéjjal ízesítjük.




4. Avokádó: minden dietetikus megegyezik abban, hogy az avokádó egy „must eat” (muszáj kipróbálni, fogyasztani) étel. Nagymennyiségű egészséges növényi zsírt tartalmaz, ezért kevés a valószínűsége, hogy a nap további részében majd chipset fogsz kívánni. Továbbá segíti a tápanyagok felszívódását. Csak a képzelet szab határt, miként fogyasszuk.


Fotó: mourgefile.com

5. Görög joghurt: kissé elfogultak a szakemberek a görög joghurt tekintetében, ugyanis kétszer annyi fehérjét és feleannyi zsiradékot tartalmaz, mint hagyományos társai. Élő kultúrát tartalmaz és alacsonyabb a laktóz tartalma.





6. Tojás: rossz hírnévre tett szert a magas koleszterin tartalmának köszönhetően, azonban egy tanulmánynak sem sikerült bizonyítani, hogy összefüggés lenne a szívbetegségek és a tojásfogyasztás között.  Fehérjékben gazdag, 70 kalóriát, 13 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz illetve egy gyulladáscsökkentő anyagot, a choline-t.


Fotó: Flickr.com

7. Extraszűz-olívaolaj: egy hármas kombinációról van szó. Tartalmaz antioxidánst, telítetlen zsírsavakat és nagyszerű ízzel rendelkezik. Előnyös sötét üvegest vásárolni, mert a világosban az olaj oxidálódik.


Fotó: photl.com

8. Hummus: már egy negyed kanállal rostot, fehérjét, szénhidrátot és egészséges olajokat juttatunk a szervezetünkbe.


Fotó: Wikipédia

9. Csonthéjasok: vannak, akik nem kedvelik magas zsírtartalmuk miatt. Azonban kiválóak súlymegőrzés és akár súlyvesztés céljából is.

10. Kelkáposzta: az egyik olyan zöldség féle, amit a dietetikusok mindenképp ajánlanak. Tele van A, K és C-vitaminnal, rosttal és kalciummal. Továbbá antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz.





11. Citromos víz: elengedhetetlen a szervezet pH egyensúlyának helyreállítása miatt. 


Fotó: filantropikum.com


Forrás: filantropikum.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése