2013. 06. 18.

Gránátalma (Punica granatum)

Héberül ןומיר , arabul رُمَّنا , törökül nar – ez a gránátalma, mely a világ minden részén egyet jelent a bármikor fogyasztható frissítő és tápláló gyümölcscsel.


A gránátalma Közép-Ázsiából, valószínűleg Perzsiából származik. A növény napjainkban egész Nyugat- és Közép-Ázsiában, Észak-Indiában és a Mediterráneumban elterjedt. Szintén kedvelt a Közel- és Távol-Kelet országaiban. 

Egyes források szerint a Bibliai bűnbeesés fája gránátalma volt. 

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A későbbiekben a keresztényeknél termése és virága a szeretetet szimbolizálta. A szeretet almája, a pomme d’amour, a korabeli olasz festők Mária-képein is gyakran szerepel. Később korona került az almára, a harc és a harccal járó jutalom jelképeként. Ezáltal a szeretet egykori szimbólumából hatalmat kifejező jelképpé vált. Szépségéről az ókortól napjainkig tanúskodnak a művészetek is. Az egymásból kinövő gránátalmadíszek, virágzó, sokszor túláradó életet fejeznek ki. Gótikus oszlopokon is gyakran megjelent, majd jelenlétük később a reneszánsz virágkorát jelezték. Az arab-mór textildíszítmények ihletője volt, és az egész XV. századi Európában a szőnyegek és brokátok szinte kizárólagos díszítőeleme lett. 

Mátyás király udvarának újjászülető, humanista fényében vörösmárvány gránátalmák ragyogtak. Az olasz művészetek mellett, e gyümölcs emlékét Galeotto krónikái is megőrizték a királyi lakomák leírásában.

Gasztronómiai jelentősége napjainkban mindössze Észak-Indiában van. Habár friss fogyasztása világszerte elterjedt, ott a vadon termő gyümölcsök magjait megszárítják, és fűszerként használják. Finom, édes-savanyú, de egyben fanyar íze miatt igen kedvelt az északi Panjab tartományban, valamint Gujaratban is nagy becsben tartják – ott zöldségekből és hüvelyesekből készült ételeket ízesítenek vele. Ritkán húsételekben is előfordul. 

A granadinenak nevezett friss gránátalmából készült szirupot Észak-Indiában desszertekhez, valamint húsok marinálásához is használják. A gránátalma olyan speciális enzimeket tartalmaz, amelyek által a bepácolt húsok puhábbak és ízletesebbek lesznek. Egyes országokban a gránátalma szirupot salátákhoz és egyéb ételek összetevőjeként is alkalmazzák. Európában a szárított gránátalmamag a mazsola alternatívájaként jöhet szóba.

Egy pohár frissen préselt gránátalmalé a napi C-vitamin igény mintegy 40%-át fedezi, valamint a B5-vitamin, a kálium és az antioxidáns hatású polifenolok is jelentős mennyiségben megtalálhatóak benne.

Legnagyobb mennyiségben hidrolizálható tanninok, az ún. punikalaginok jellemzik, melyek szabadgyökfogó képessége tudományos körökben jól ismert. Bőségesen tartalmaz olyan más fitokémiai hatással rendelkező anyagokat, mint például a béta-karotin, a katechinek, a gallokatechinek vagy az antocianinok (prodelfinidinek, delfinidin és pelargonidin).

Kíváncsiak még egyéb érdekességekre a gránátalmával kapcsolatosan? Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

• Granada andalúz nagyváros neve gránátalmát jelent.
• Örményország egyik szimbóluma, mely a termé kenységet, a bőséget és a házasságot jelenti.
• Több török város címerében megtalálható.
• A gyümölcs levét természetes festékként használják  számtalan országban.
• Habár Kínában, Dél-Koreában és Japánban nem  őshonos, ennek ellenére széles körben termesz tett, valamint sok fajtát is itt nemesítettek ki. Kedvelt növény bonsaiként is, mivel virágai és különleges ágalakulásai igen mutatósak.
• A balaustines, azaz a gránátalma keserű virága a népgyógyászatban vérzéscsillapítóként ismert.
• Mexikóban a gránátalma magvak alapvető  összetevői a chiles en nogada nevű ételnek, mely 
 vörös színével nemzeti lobogójuk színét szim bolizálja. 
• A legjobb minőségű gránátalmát az afgán Kandahar környékén termesztik.
• A gránátalma már az ősi görög, ma török város, Side antik érméin is szerepelt

Hideg nappalok és forró éjszakák – aromabomba az ízlelőbimbóknak: erről gondoskodik ez az igen egyszerűen elkészíthető gránátalma koktél

Hozzávalók: 

50 ml jó minőségű vodka
½ friss gránátalma
4 mentalevél
10 ml maracujaszirup

A gránátalmát szabadítsuk meg héjától, majd kisebb darabokban helyezzük egy shakerbe. Adjuk hozzá a többi összetevőt, majd préseljük szét őket egy mozsártörővel olyan módon, hogy minél több lé keletkezzen. Ezután szórjuk tele a shakert jégkockákkal, rázzuk össze erősen, majd az egészet szűrőn keresztül töltsük egy martinis pohárba. Váljék egészségére! 

Recept forrása: Amazing magazin, Németország

Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése