2013. 07. 26.

A betegségek 70-90 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással

Az utóbbi 5 évben előtérbe került az egészséges életmód kérdése. A kiegyensúlyozott táplálkozás fő eleme a változatosság, a napi 4-5-szöri étkezés, valamint a megfelelő folyadékbevitel. 


A mennyiség mellett minőségileg is megfelelően kell táplálkozni. A Rádió Orient műsorában Antal Emese többek között a megfelelő táplálkozás gyermekkorban való elsajátításának fontosságáról beszélt. A dietetikus a hazai túlsúlyosság problémájára is kitért. A betegségek 70-90 százaléka vezethető vissza a helytelen táplálkozásra.

Az utóbbi 5-10 évben egyre inkább előtérbe került az egészséges életmód és táplálkozás kérdése. A megelőzésben kiemelkedő szerepet kapnak a táplálkozással foglalkozó dietetikusok. A szakma képviselői az orvosokhoz hasonlóan a diploma átvételekor esküt tesznek arra, hogy a betegek és az emberek egészségét szolgálják. A Rádió Orient műsorában Antal Emese kiemelte, a dietetikusok emellett élelmezésvezetők is, fontos szerepet játszanak a közétkeztetésben.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége az egészséges életmód fontosságáról beszélt. A szociológus a várandósság előtti, alatti és utáni időszakot, valamint a gyermekeket emelte ki fő célcsoportokként. „Meg kell tanítani a gyereket az egészséges táplálkozásra. Ebben a szülők, illetve a pedagógusok töltik be a fő példamutató szerepet. Együtt kell enni a gyerekkel, valamint a bevásárlás során megmutatni neki a termékeket és megtanítani a helyes élelmiszerválasztásra. Kreatívnak kell lenni az egészséges életmód oktatásakor” – magyarázta a dietetikus. Hozzátette, felnőttkorban is mindenképpen megéri az életmódváltás – igaz, hogy nehezebb a berögzült szokások megváltoztatása, azonban a pozitív hatás miatt megéri a váltás.

A kiegyensúlyozott táplálkozás fő eleme a változatosság, a napi 4-5-szöri fogyasztás. A mennyiség mellett minőségileg is megfelelően kell táplálkozni – hangsúlyozta Antal Emese. A vendég a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a teljes kiőrlésű péksütemények fogyasztásának fontosságát emelte ki. A dietetikus a tejtermékek és a húsok közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat ajánlotta. „Mindent lehet enni, még csokoládét is. Nem szabad tiltani” – jelentette ki.

„A betegségek 70-90 százaléka összefügg a táplálkozással” – emelte ki a dietetikus. Magyarországon népbetegségnek számítanak a szív- és érrendszeri, a daganatos és a mozgásszervi betegségek. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni az étkezésünkre, hiszen betegségmegelőző hatása van. Antal Emese a hazai túlsúlyosság problémájára is kitért. „A fejlődés és az iparosodás következtében nőtt a számítógép előtt töltött órák aránya. Emellett lecsökkent a mozgásra szánt idő, 300-500 kalóriával nőtt a napi táplálékbevitel” – mutatta be a hazai helyzetet a dietetikus. Hozzátette, a 2012-es európai adatok szerint Magyarország listavezető az elhízás területén.

A túlsúly növeli a koraszülés kockázatát, sok esetben meddőséghez is vezethet. Így az egészséges táplálkozást célszerű mindkét félnek, a fogantatás előtt elkezdenie. Személyre szabottan kell kiiktatni a problémás területeket. Antal Emese kiemelte, a terhesség során mindössze 300-500 kalóriával kell többet fogyasztani, persze a várandós kismama kiindulási testtömegétől függően – a két személy helyetti étkezés tévhit.

Az egészséges táplálkozás fontos eleme a megfelelő italfogyasztás. A nők esetében 2 liter, míg a férfiaknál 2,5 liter az ajánlott napi mennyiség. Antal Emese a gyermekek és az idősek csoportját emelte ki. „A gyerekek a játék közben sokszor elfelejtenek folyadékot fogyasztani, míg az idősek nem érzik magukat szomjasnak. Mindkét csoport esetében ügyelni kell a megfelelő folyadék utánpótlásra” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, ebben segíthetnek lédús gyümölcsök, valamint frissen facsart gyümölcslevek is. Egy-egy üdítő is elfogyasztható, azonban nem szabad ennek adnia a napi folyadékbevitel alapját – hangsúlyozta a dietetikus.

A Rádió Orient vendége a fogyókúrákról és az étrend-kiegészítők használatáról is szót ejtett. Kiemelte, az egészséges, hosszútávon tartható fogyásmennyiség heti 0,5-1 kilogramm. „Sokan hibásan azonnal le akarnak fogyni, azonban a koplalással sokat ártunk a szervezetünknek. Aki kevesebbszer eszik, az jellemzően többet fogyaszt, mint aki napi 4-5 alkalommal táplálkozik” – emelte ki a dietetikus. A vendég hozzátette, az étrend-kiegészítők használatát körültekintéssel kell folytatni, mindenképpen egyeztetni kell a dietetikussal, orvossal, meg kell vizsgálni az adott szer összetevőit.

„Drágán is lehet rosszul, és olcsón is lehet jól táplálkozni” – hangsúlyozta szociológusként. Antal Emese elmondta, régebben egyértelmű volt, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek rosszabb az egészségi állapota. Manapság azonban ez nem határozható meg ilyen könnyedén. Az elhízottak magas száma óriási probléma. „A változatos táplálkozás az egészséges életmód fő kulcsa. Sajnos ezt a szegényebb rétegek nem mindig tudják megvalósítani” – zárta szavait a Rádió Orient vendége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése