2013. 07. 25.

A jóllakott éhezők társadalma vagyunk!

Manapság nagyon divatos és örök téma a túlsúly, és annak kialakulása, és okai, okán sok mindent írnak, állítanak, nyilván mindenben van valóság igazság, de mi lehet a valós oka annak, hogy társadalmunk szinte megállíthatatlanul halad a túlsúlyos nemzedék elérése felé!!??


A valós okok

A túlsúlyos vagy elhízott emberek mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit és hányszor ettek korábban, agyuk egyfolytában azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több tápanyagot. Ráadásul külön ellentmondásnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen feldolgozott mű étel nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

A képlet meglehetősen egyszerű, a szervezet működéséhez szükség van tápanyagokra nm 1 nem 2 hanem összesen 91 alapvető tápanyagra van szüksége 60 ásvány, 16 vitamin, 12 aminosav és 3 zsírsav.




Általánosságban elmondható, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek rengeteg feldolgozott ételt esznek, rostbevitelük azonban meglehetősen alacsony. Az alacsony mennyiségű rostbevitel a túlsúly kialakulásának egyik fontos tényezője. 

A túlzott mértékű és mennyiségű kalória bevitel a leptin rezisztencia kialakulásának leggyorsabb oka. És mivel a kalóriatöbblet a rossz minőségű táplálékokból származik, gyakran magnézium hiány is kialakul mellette.

A túlsúlyos embereknél gyakran tapasztalható hiperinzulinémia, vagyis az inzulin meglehetősen magas szintje a vérben, ami elősegíti a zsírok elraktározódását. Kialakulásának elsödleges oka a helytelen egyoldalú táplálkozás.

A kövér emberek általában nem képesek biztosítani a szervezetük által igényelt energiát és tápanyagokat. Hiszen az egyoldalú táplálkozás nem teszi lehetővé azt, csak felesleges kaloriákal tömik szervezetüket a szervezet segélykiáltása pedig az éhségérzet, hiszen nem kapta meg a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat. 

Ebben az esetben kialakul az éhségérzet, és jön a stressz, és a letargia.
Valójában nem ezek a tényezők okozzák az elhízást, hanem annak az eredményei.
Metabolikus tünetcsoport (X szindróma) során inzulin rezisztencia, leptin rezisztencia és glükóz intolerancia alakul ki.

Ezek közül mindegyik tényező a cukorbetegség, szívbetegség, elhízás és a rák előjele lehet.

Amennyire nem vesszük komolyan, annyira kellene komolyan venni, mai világunkban a jóllakót éhezők nagyon nagy eséllyel indulnak a betegségek felé a folyamat megállható és csak egy kis odafigyelést igényel. 

Leptin

A leptin egy hormon, mely a teltség érzetünket határozza meg, hiánya túlevéshez, túlzott kalória bevitelhez, elhízáshoz és az annak kapcsán kialakuló betegségekhez vezethet. 

A legtöbb embernél nem a leptin szintjével van probléma, hanem hogy leptin rezisztencia alakul ki, a szervezet tehát elveszíti érzékenységét a hormonnal szemben. Így gyakorlatilag olyan mintha nem lenne és a egyébként jóllakott ember csak tömi magába a felesleges kalóriákat.

Az inzulin rezisztenciához hasonlóan elképzelhető, hogy a szervezetben elegendő mennyiségű leptin hormon van, de mivel a szervezet nem megfelelően használja, éhesnek érezzük magunkat. Éppen ezért a leptin rezisztencia egy súlyos állapot, hatására a beteg túleszi magát, az agy mégis azt érzékeli, hogy a szervezet éhezik. 

Ezért mondják azt hogy korunk embere a jóllakott éhező, mindenapjaink során a tünetek lehet hogy nem tűnnek fel de mindenképpen foglakoznunk kell ezzel hiszen rengeteg betegségnek nyit kapukat a túlsúly.

A Circulation szaklapban megjelent tanulmány szerint szívbeteg férfiaknál a vér leptin szintje 16%-kal magasabb, mint egészséges társaik esetében. 

A leptin szintjének minden 30%-os emelkedése 25%-kal növeli a szívinfarktus vagy más vaszkuláris betegség kialakulásának esélyét.

Sokan gondoljuk hogy egy két felkapkodott kiló nem jelent gondot, és mindig valahogyan megbarátkozunk azzal a gondolattal hogy ez a nadrág sem jó már, mindig van valami kifogás vagy jó érv hogy miért is nem foglakozunk magunkkal.

Manapság mindenki úgy éli az életét mintha a bankban lenne egy második vagy harmadik, NINCS és nem is lesz. Nyilván mindnek azt mondja ilyenkor, hogy valamiben meg kell halni és az egészség drága. 

Ezzel a gondolattal csak egy picit szállnék vitába, a saját életével nyilván mindenki azt tesz amit akar, de az utánunk következő generáció minket másol, igen a gyermeked Téged, és neki nekünk kell megtanítani megmutatni az egészséges minőségi élet lehetőségét. Néha fárasztó és igen időt kell fordítani rá de, megéri.

Minden egyes alkalommal, amikor több ételt fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van inzulin és leptin szintünk meglódul. A leptin rezisztencia inzulin rezisztenciához vezet, ami tovább súlyosbítja a leptin rezisztenciát. Hiperinzulinémiában az inzulin és leptin szintje együttesen emelkedik. 

Kutatók szerint a leptin rezisztencia ellen a legjobb gyógymód az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. 

A kevés alvás csökkenti a leptin szintjét és növeli az étvágyat. A melatonin nevű hormon, mely szervezetünk belső óráját szabályozza szoros kapcsolatban áll a leptin termeléssel. A szervezet éjszaka, alvás közben termeli a legtöbb leptint. 

Bármi, ami megzavarja az alvást, megzavarja a leptin termelődést is. Egy felnőtt ember számára napi minimum 6-7 óra alvásra van szükség, és hetente minimum 3 alkalommal 11:00-kor már aludnunk kellene, hogy a mélyalvási fázisban legyen képes pihenni a szervezet és regenerációs folyamatok beinduljanak.

Magnéziummal, mozgással a stressz és az elhízás ellen.

A stressz kezelése szintén meghatározó tényező lehet az elhízással szembeni küzdelemben.
A mozgás jótékony hatásait nem kezdeném el ecsetelgetni, talán csak annyi hogy nélküle nincs megfelelő anyagcsere, méregtelenítés, ízületeink és izmaink sem működnek megfelelően és ez nem vezet semmi jóra. A mozgás az egyik legjobb stressz kezelési megoldás, remek kiegészítése lehet bármely terápiának.

A magnézium elősegíti a mellékvesék egészséges működését, melyek az adrenalin és kortizol hormonok szintjéért felelősek. Ez a két hormon fontos szerepet játszik a stressz kialakulásában. Emellett a magnéziumhatással van az idegrendszer működésére, magnéziumhiány esetén az idegrendszer túlműködhet, mely ingerültséghez, idegességhez és stresszhez vezethet. 

Az egészséges étkezés legfontosabb szabályai

Soha ne együnk vacsora után,(vacsora 18:00-20:00 között) egy nap minimum háromszor étkezzünk, (a legjobb az 5 db étkezés) egyszerre ne fogyasszunk sok kalóriát, (a napi bevitelt osszuk el 5 felé) magas fehérjetartalmú reggelit együnk, csökkentsük a bevitt szénhidrátok mennyiségét (15, 30, 55 energiaszázaléknyi „fehérje, zsír, szénhidrát" arány a meghatározó) Minden nap fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű tiszta vizet (testsúly kilogrammonként minimum 33 ml) A folyadékbevitel legyen folyamatos óránkénti egyforma mentiségben.

Gondoskodjunk arról, hogy szervezetünkbe megfelelő minőségi tápanyaghoz jusson nap, mint nap megfelelő mennyiségben legyenek jelen, mert különben megjelenik a minőségi éhezés, amit a szervezet mindig az elfogyasztott étel mennyiség növelésével próbál meg kompenzálni.

Forrás: www.fittclub.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése