2013. 06. 21.

Extra terhelés a hőség: így alkalmazkodhatunk hozzá

A napok óta tartó kánikulában már nem csak a nappalok, az éjszakák sem hoznak felfrissülést. Egyre többeket érint ez a humánmeteorológiai helyzet, alapvető fontosságú tehát a tudatos életmód. Humánmeteorológia.


A halmozottan megjelenő, egyre fokozódó hőstressz extra terhelésként jelenik meg a szervezetben, amihez alkalmazkodás szükséges. Éppen ezért csökkentsük a kockázatát a további terhelésnek, életmódunkat ehhez érdemes igazítani – javasolja a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Táplálkozásban részesítsük előnyben a könnyű fogásokat, az állandóan éhezők inkább kisebb adagokban, akár a megszokottnál többször táplálkozzanak. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásra is, ami testtömegtől és napi aktivitástól függően akár 3-5 litert is jelenthet személyenként.

A következő pár napban az éjszaka sem hoz felfrissülést, a lakásokat azonban ekkor érdemes szellőztetni, napközben elhúzott függönyökkel és zárt ablakokkal védekezhetünk a rekkenő hőség ellen. Gyakori lehet az álmatlanság, emiatt rosszabb a munkateljesítmény és az utakon is gyakrabban a figyelmetlenségből adódó balesetek. A túlzott kávé fogyasztása helyett természetes élénkítő hatása miatt igyunk ginseng teát vagy zöld teát.




Az UV-sugárzás továbbra is nagyon erős tartományban van. 11 és 15 óra között a tartós napon tartózkodás egyáltalán nem ajánlott! A megfelelő bőrvédő krémek napi többszöri alkalmazásával érdemes a strandokat látogatni, azonban az említett időpontban keressük az árnyékos helyeket.

A közlekedők továbbra is zavaróan erős napsütésre számítsanak főként a kora reggeli és az esti órákban. Ilyenkor kialvatlan, ingerült sofőrök nagyobb eséllyel fordulnak elő az utakon. A fokozott óvatosság mellett szánjunk több időt az utazásra, tartsuk a követési távolságot. A klímaberendezések használatakor ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy különbség az autokabin és a külső hőmérséklet között: az ideális differencia legfeljebb 7 fok.


Forrás: hvg.hu




Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése