Kerti gyümölcsként viszonylag későn, a XV. században Európa északi-északnyugati területein (Németalföld, Hansa városok vidéke) és a Baltitenger mellékén kezdték termeszteni. Gyümölcsének táplálkozási értékét korán felismerték, és a népi gyógyászatban régóta széleskörűen alkalmazzák.
Jelenleg legnagyobb mennyiségben Lengyelországban és Oroszországban termesztik, a világ össztermésének mintegy 80%-a e két országból származik. Jelentős termelő még Ausztria, Németország, Új-Zéland, Csehország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, valamint Magyarország. Hidegtűrő növény, inkább a hűvösebb klímát szereti. A 30 °C feletti nyári forró periódusokat kevésbé tűri. Nem szereti a túl erős napsugárzást, a tűző nap által okozott felmelegedéseket. A bogyók a virágzás sorrendjében érnek be a fürtön. A fekete ribiszke fürtjeiben szüret idején a bogyók egy része még gyakran éretlen, de a legérettebbek már peregnek.
A II. világháború idején óriási hiánycikknek számítottak az Egyesült Királyság területén az olyan gyümölcsök (pl. narancs), amelyek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Mivel a fekete ribizli gyümölcse igen nagy mennyiséget tartalmaz ebből a vitaminból, valamint az angol klimatikus viszonyok is jók e gyümölcs termesztéséhez, így az akkori brit kormányzat kimagasló támogatást biztosított fekete ribizli ültetvények létesítéséhez. Ennek hatására nagyon gyorsan nőni kezdett a szigetország által termelt mennyiség. 1942-től kezdve, majdnem az összes termést szörppé dolgozták fel, és azt a „nemzet gyermekei” ingyenesen kapták. Ez a történelmi tény megalapozta a fekete ribizli kedveltségét a britek körében. A gyümölcs a mai napig sokféle formában kerül asztalukra.
A német nyelvterülten szintén kedvelt gyümölcs: nektárként, gyümölcsitalként, lekvárként és alkoholos italok alapjaként fogyasztják. A híres linzi torta szintén fekete ribizlivel készül.
A nagy biológiai értékű, ásványi sókban és vitaminokban gazdag ribiszkegyümölcs kiváló beltartalmi összetevőivel magyarázható kiemelkedő étrendi hatása. Jelentős a cellulóz-, a pektin- és a fehérjetartalma is. Ásványi sókban is gazdag, különösen kalciumban, foszforban és magnéziumban. Régi, XII. századi kolostori források már említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták.
Segíti a bélflóra egészséges alakulását. Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. A népi gyógyászatban is főként a friss gyümölcs levét használják, de készítenek belőle szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is.
Végezetül álljon itt egy üdítő nyári koktél receptje, melynek elengedhetetlen kelléke e nemes gyümölcs:
Kir Royal:
9/10 rész száraz pezsgő,
1/10 rész
Creme de Cassis (eredeti fekete ribizli likőr).
Pezsgőspohárban a Creme de Cassisre töltjük a jéghideg pezsgőt, majd fekete vagy piros ribizlivel
díszítjük.
Egészségére!
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos munkatárs
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése