A céklával kapcsolatosan érdemes rögtön néhány történelmi tényt megemlíteni. A legrégebbi céklamaradványok az egyiptomi Théba piramisaiból kerültek elő, a III. Saqqara-dinasztia temetkezési helyéről.
Szintén a zöldség egy-egy darabját találták meg a mai Hollandia területén található Aartswoud neolit lelőhelyén. Mezopotámiában, az ókori Görögországban is leírták, majd később a rómaiak és a zsidók is említik. Érdekesség, hogy a görögök Delphoiban céklával is áldoztak Apollónnak.
A cékla ideális őszi-téli táplálékunk, mert számtalan, a szervezet számára pozitív hatású vitaminnal és nyomelemmel rendelkezik – ezeknek köszönheti szerteágazó gyógyhatását is. Igen gazdag káliumban, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. A kalciumnak, foszfornak, vasnak, nátriumnak, kénnek, valamint az antioxidáns tulajdonságú A- és C-vitaminnak egyaránt kiváló forrása.
A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót az indiai ajurvédikus orvoslás. Ezenkívül a székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban” miteszszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A céklával testünkbe jutó folsav sejtmegújító hatása már egy óra elteltével mérhető – mutatták ki tudományos vizsgálatok. Ennek végső eredménye az erős haj, a ragyogó bőr és az érelmeszesedés elleni védelem. A cékla jelentős cukortartalommal rendelkezik, melyből még a sárgarépánál is többet tartalmaz. Emiatt a középkorban bizonyos népcsoportok csemegeként tartották számon.
Érdemes néhány mondatot szólni a benne található színanyagokról is. Vörös színét legnagyobbrészt a betalainoknak köszönheti, melyek közül a legfontosabbak a betanin, az izobetanin, a probetanin és a neobetanin. A betanin előnyösen befolyásolja a sejtszinten zajló oxidációs folyamatokat, ennek köszönhetően aktiválja a sejtmegújulást, valamint javítja a sejtfunkciókat.
Szintén érdemes megemlíteni az indikaxantint és a vulgaxantinokat, amelyek a megfigyelések szerint hatékony védelmet nyújthatnak a thalassemia (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) ellen. A cékla színanyagai a sejtekben lévő ún. vakuólumokban találhatóak. Ezek fala igen sérülékeny, emiatt figyelhetjük meg a cékla darabolásakor a vörös színű folyadék megjelenését. Ez károsodhat napfény, levegő vagy magas hőmérséklet hatására is. Éppen emiatt érdemes a céklát saját héjában megfőzni, mert ekkor sokkal több hatóanyag megmarad benne. A cékla egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
A népi gyógyászat szerint májtisztító, használata esetén azonban mindenképpen érdemes sárgarépa- vagy uborkalével fele-fele arányban keverve fogyasztani. A céklalé rendszeres fogyasztásával a túlzott alkoholfogyasztás egyes negatív hatásait is ellensúlyozni lehet. Fentiek ismeretében nyugodtan állíthatjuk, hogy a cékla egyike azoknak a zöldségeknek amelyeknek mindenképpen helyet kell találnunk étrendünkben.
Ebben segíthet a következő frissítően egészséges, érdekes recept, mely a joghurtos céklaleves elkészítését mutatja be.
Hozzávalók:
1,2 l víz,
2 húsleveskocka,
3 ek olívaolaj,
1 közepes fej hagyma,
só,
bors,
citromlé,
cukor,
2 dl kefír vagy joghurt.
A céklagumókat meghámozzuk és lereszeljük.
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a kockákra aprított hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát. Kb. 3-4 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel (vagy húslevessel), beletesszük a leveskockát, ízesítjük sóval és borssal. Főzzük kb. 10 percig, amíg a cékla megpuhul, de még kicsit roppanós. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd ezt követően hozzáadjuk a kefírt vagy joghurtot.
Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy a joghurtot először egy külön kis tálkában csomómentesre keverjük, hozzáadjunk pár kanál levest, hogy kiegyenlítődjenek a hőmérsékletek, és csak ezután öntjük a levesbe. A legvégén ízesítjük a citromlével és a cukorral. Ehhez kb. fél citrom leve és 3 evőkanál cukor szükséges, de ez mindenkinek a saját ízlésétől függ – a kész leves pikáns, savanykás-édeskés ízű.
Jó étvágyat!
Recept forrása: chiliesvanilia.blogspot.com
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos munkatárs
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése