Megállíthatatlan antioxidáns folyam
Annak ellenére, hogy a tudományos eredmények még korántsem teljesek a szabadgyökök romboló tevékenysége, valamint a szív-, szem- ésbőrproblémák kapcsolatát illetően, az antioxidánsok továbbra is a legkeresettebb funkcionális élelmiszerek közé tartoznak. A legjelentősebbek ezek közül a polifenolok, karotinoidok, fitonutriensek és más vitaminok, valamint az ásványi anyagok.
Mekkora az antioxidánsok piaca? Nagyon nehéz megmondani, mivel kifejezetten tág a fogalom. Magába foglalja az étcsokoládét és a zöld teát is, de egyértelműen az egyik legnagyobb piac a funkcionális élelmiszerek és az étrend-kiegészítők területén. Az Euromonitor International becslései szerint éves forgalma 8,8 milliárd euróra tehető.
A Mintel piackutató cég szerint 2009-ben világszinten 409 új, antioxidáns hatásúként megjelölt terméket dobtak a piacra. Ez a szám az olyan étrend-kiegészítőkre vonatkozik, mint például az A-, C- és E-vitamin, a szelén, Co-Q10 és cink. A korábbi évekkel összehasonlítva, ez a szám 2005-ben 154, míg 2007-ben 299 volt.
Adatbázisuk szerint 2009-ben 2057 fajta antioxidáns hatású készítmény volt a piacon, míg 2005-ben csupán 459 és 2007-ben is csak 1339. A legtöbbújtermék az USA-ban jelent meg (593), ezt követte Ausztrália (132), India (91), Nagy-Britannia (87), Kanada (83), Mexikó (75) és Olaszország (71). Eközben gyakran a fogyasztók nem is értik pontosan, hogy milyen jótékony hatással vannak ezek az antioxidánsok a szervezetükre, közölte Dr. Rachel Burch, a Leatherhead Food Research vezető kutatója. „Az antioxidáns termékeknek megvan az az előnyük,hogy természetesek, és így a fogyasztóknak az az érzésük, hogy akkor is jók nekik a termékek, ha nem is értik pontosan, hogy hogyan működnek”- mondta.
„A tudomány számára még mindig sok kutatnivaló van az antioxidánsok területén, ami érthető, ugyanis nagyon sok vegyületet foglal magába ez a csoport. A kutatást pedig az is nehezíti, hogy nem könnyű izolálni az egyes vegyületeket, de folynak a kutatások, és sikerült megnyerni pl. a Nestle vállalatot is, hogy finanszírozza azokat.”
Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres napi magnézium-pótlás javíthatja az asztmások tüdőfunkcióit és életminőségét Hat hónap magnéziumpótlás során a tüdőfunkciók 6%-kal javultak, és ugyancsak javulás volt megfigyelhető a hörgők metakolinra adott reakciójában is, ami a légutak
összeszűkülését eredményezi- közölték amerikai tudósok a Journal of Asthma című szaklapban.
“Habár a kutatási eredmények ellentmondásosak az asztma és a magnézium-pótlás kapcsolatát illetően, ez a tanulmány is azokat a korábbi megfigyeléseket támasztja alá, hogy azok a betegek, akik enyhébb vagy csak közepesen súlyos asztmában szenvednek, magnézium-pótlás után pozitív hatást tapasztalnak” – mondta el a Washington állambeli Bastyr Egyetemen kutató orvosok vezetője, Alexandra Kazaks.
Dr. Kazaks és munkatársai 55 enyhén vagy közepesen súlyos asztmás beteget tanulmányoztak. A páciensek 21 és 55 év közötti életkorúak voltak. A kísérletek randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálatok voltak. A résztvevőknek napi 340 milligrammnyi magnéziumot vagy placebót adtak 6 és fél hónapon keresztül. A magnéziumot kapott betegek esetében az eredmények 6%-os javulást mutattak a kilégzési csúcsáramlás mértékét tekintve. Ezen kívül a magnéziumos csoportnak 20%-kal több metakolinra volt szüksége ugyanolyan mértékű hörgőszűkület eléréséhez, mint a placebós csoportnak. Az életminőség, amely egy szubjektív tényező volt a kérdőíven, csupán a magnéziumot fogyasztó csoport esetében javult – tették hozzá a kutatók.
A flavonolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása akár 20%-kal is csökkentheti a stroke esélyét a nőknél – állapította meg egy több mint 110.000 embert értékelő új vizsgálat Az eredmények azt mutatják, hogy a teában, hagymában, almában és brokkoliban lévő vegyületeknek kockázatcsökkentő hatása van, persze azokat érdemes körültekintően értelmezni- állítják a Journal of Nutrition szaklapban publikáló holland kutatók.
„Ha nem tévedünk, elsőként nekünk sikerült kimutatni, hogy a bevitt flavonolok mennyisége negatív korrelációban áll a stroke előfordulásának esélyével” – írta a wageningeni egyetemen kutató Dr. Peter Hollman professzor.
„Megállapíthatjuk, hogy a bizonyítékok egyre inkább alátámasztják, hogy a flavonol bevitel mennyisége fordítottan arányos a különböző szív-érrendszeri betegségek kimenetelének végzetességével” – tette hozzá. 111.067 személy adatait vizsgálták meg, és minimum 6,maximum 28 éven át követték nyomon a náluk bekövetkezett változásokat. Összességében 2.155 végzetes, illetve nem végzetes kimenetelű stroke esetet dokumentáltak, és a kutatók azt állapították meg, hogy a nagyobb mennyiségű flavonol bevitel, ami a hollandok esetében túlnyomóan teából, míg az amerikaiak esetében teából, hagymából, almából és brokkoliból származott, 20%-kal csökkentette a stroke kialakulásának kockázatát.
Dr. Thurzó Sándor - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése