2013. 05. 27.

Népi patika - spenót

A spenót „perzsa fű” néven már a 8–9. században ismert volt Ázsiában, Kínába valószínűleg Perzsia, Nepál vagy Dél-Turkesztán területéről vitték be a kereskedők.

Termesztése gyorsan elterjedt az arab országokban is, ahová minden bizonnyal a perzsáktól került. A Közel-Keleten már széles körben termesztett és fogyasztott növény volt, amikor megjelent Európában

A feljegyzések szerint a mórok vitték Spanyolországba. Közép-Európában Albertus Magnus említette először. Az 1485-ben megjelent mainzi Hortus Sanitatis című könyvben gyógynövényként említették.

Fotó: www.freedigitalphotos.net

A spenót több uralkodónak is kedvelt zöldségféléje volt. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültekkel fogyasztotta. Amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha „firenzei módra” néven jegyezte fel.

Táplálkozási értékét magas fehérjetartalma (a szárazanyag 30%-a fehérje), ásványianyag-tartalma és vitamintartalma adja. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban, ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz.

Vitaminok közül az A- és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség. Szintén jelentős folsavtartalma, melynek különösen fontos szerepe van a magzatok megfelelő fejlődésében.

Természetesen a spenótról beszélve nem maradhat el Popeye nevének megemlítése sem. Az idén 80 éves matróz karrierje nem volt egyszerű: Akkor még csak egy “Thimble Theater” című képregény egyik mellékszereplője volt, két év alatt azonban a történet főhősévé rajzolták át - írja a CNN. Az első, 1933-ban róla készült rövidfilm után azonban meglepő sikereket ért el: az Egyesült Államokban ezekben az években 33 százalékkal nőtt meg a spenótfogyasztás. Mindez annak ellenére történt így, hogy senki nem tudja, alkotói miért éppen ezt a zöldséget választották a tengerész különleges erőforrásául. Popeye eközben az amerikai köztudat részévé és formálójává vált. Fleischer filmjeit az 1950-es években kezdték játszani a tévék, majd az 1970-es években újabb epizódokat rajzoltak Popeye életébe, igaz, ezekben a részekben már leszokott a sípolós pipáról és jórészt a verekedésről is. A sikert az is jól jelzi, hogy az első részt 108 másik követte.

Cikkünk végén ismerkedjenek meg egy ízletes, spenótból készült étellel, mely a Töltött csirkemell krémsajtos spenótlevelekkel nevet viseli: 

Hozzávalók: 2 db csirkemell filé, 
30 dkg spenótlevél, 
25 dkg bébirépa, 
15 dkg krémsajt, 
2 kanál tejföl, 
olaj, 
2 gerezd fokhagyma, 
kapor, 
só, 
bors. 

A bébirépákat tegyük fel sós vízbe főni, amíg meg nem puhulnak. A csirkemell filéket sózzuk, borsozzuk meg. A krémsajtot keverjük el a tejföllel és az apróra vágott kaporral. Olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát és a spenótleveleket, majd fűszerezzük szintén sóval, borssal. A csirkemellet nyissuk szét és töltsük meg a krémsajtos mártással és a spenótlevelekkel. A csirkét tegyük tűzálló edénybe és lefedve süssük 15 percen keresztül közepes lángon. Ha a csirke kellően megpuhult, vegyük le a borítást róla és süssük pirosra a tetejét. Tálaljuk a bébi répákat egy tányérra és helyezzük köré a spenóttal töltött csirkemellet. 

Jó étvágyat!

Recept forrása: spenotreceptek.blog.hu

Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése