2013. 04. 01.

Mikor kell kezdeni a hozzátáplálást?


Bár a legtöbb ajánlás féléves korig egyáltalán nem javasolja a szilárd ételek bevezetését a csecsemők étrendjébe, egy új amerikai felmérés szerint az édesanyák közel fele nem fogadja meg ezt a tanácsot, és már a baba négyhónapos kora előtt megkezdi a hozzátáplálást.


Amerikai szakemberek egy több mint 1300 anya megkérdezésén alapuló felmérés során arra a megállapításra jutottak, hogy a csecsemők hozzátáplálása jellemzően már a javasolt féléves kor előtt megkezdődik. A megkérdezett anyukák negyven százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gyermek étrendjébe négy hónapos kora előtt bevezette a szilárd ételeket, 10 százalékuk pedig már az első négy hétben megkezdte a hozzátáplálást – olvasható a Pediatrics gyermekgyógyászati szakfolyóirat cikkében.

Az anyák válaszaiból kiderült, hogy többnyire azért döntöttek a hozzátáplálás előrehozása mellett, mert elég idősnek tartották ehhez gyermeküket, vagy a pici gyakran tűnt éhesnek a szoptatás vagy tápszeres etetés után. Voltak emellett olyan válaszadók is, akik pusztán változatosabbá kívánták tenni gyermekük étrendjét, és ezért döntöttek valamilyen szilárd étel bevezetése mellett.

Nem biztos, hogy a baba éhes

A felmérésre reagálva gyermekorvosok ismét megerősítették, hogy hathónapos korig továbbra is kizárólag az anyatejjel (vagy tápszerrel) történő táplálás a legmegfelelőbb a babáknak – még akkor is, ha az anya szerint az etetések után továbbra is éhesnek tűnik a kicsi. Bár a barátok, családtagok és internetes oldalak sokszor eltérő tanácsokat adnak, mégis érdemes kivárni az első hat hónapot a hozzátáplálás megkezdéséig, és amennyiben a baba etetések után éhesnek, nyugtalannak tűnik, konzultáljunk gyermekorvossal: a jelenség hátterében nem feltétlenül a táplálkozás áll.

A szakemberek szerint a szilárd táplálék lenyelése féléves kor előtt gondot okozhat a babának, ráadásul a korai hozzátáplálás elősegítheti bizonyos krónikus betegségek kialakulását, és semlegesítheti az anyatejes táplálás pozitív hatásait. Az ilyen kicsi korban adott élelmiszerek (például édes kekszek) gyakran alacsony tápértékűek, de magas energiatartalmúak, így hozzájárulhatnak a gyermekkori elhízás, cukorbetegség, allergia vagy ekcéma kialakulásához is.

Hasonló irányelvek Magyarországon is

Az amerikai ajánláshoz hasonlóan magyar szakmai szervezetek is többnyire a féléves korban megkezdett hozzátáplálást javasolják. Bár többször felmerült már, hogy bizonyos ételallergiák megelőzésében segíthet az adott allergén (mogyoró, liszt, stb.) féléves kor előtti bevezetése, a kérdéssel kapcsolatban nincs a szakmán belül egyetértés.

A hozzátáplálás gyakorlati folyamatával kapcsolatban viszont könnyebb kiigazodni az anyáknak: itthon a gyermekgyógyászok egyetértenek abban, hogy célszerű a hozzátáplálást a gyümölcsök közül az almával kezdeni, de szóba jöhet az őszibarack és a körte is. A zöldségek közül burgonyával érdemes indítani, amit fokozatosan célszerű egyéb zöldségekkel, például répával, sütőtökkel vagy céklával változatossá tenni.


Forrás: www.erdely.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése