A spenót „perzsa fű” néven már a 8–9. században ismert volt Ázsiában, Kínába valószínűleg Perzsia, Nepál vagy Dél-Turkesztán területéről vitték be a kereskedők.
Termesztése gyorsan elterjedt az arab országokban is, ahová minden bizonnyal a perzsáktól került. A Közel-Keleten már széles körben termesztett és fogyasztott növény volt, amikor megjelent Európában.
A feljegyzések szerint a mórok vitték Spanyolországba. Közép-Európában Albertus Magnus említette először. Az 1485-ben megjelent mainzi Hortus Sanitatis című könyvben gyógynövényként említették.
Fotó: www.freedigitalphotos.net |
A spenót több uralkodónak is kedvelt zöldségféléje volt. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültekkel fogyasztotta. Amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha „firenzei módra” néven jegyezte fel.
Táplálkozási értékét magas fehérjetartalma (a szárazanyag 30%-a fehérje), ásványianyag-tartalma és vitamintartalma adja. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban, ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz.
Vitaminok közül az A- és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség. Szintén jelentős folsavtartalma, melynek különösen fontos szerepe van a magzatok megfelelő fejlődésében.
Természetesen a spenótról beszélve nem maradhat el Popeye nevének megemlítése sem. Az idén 80 éves matróz karrierje nem volt egyszerű: Akkor még csak egy “Thimble Theater” című képregény egyik mellékszereplője volt, két év alatt azonban a történet főhősévé rajzolták át - írja a CNN. Az első, 1933-ban róla készült rövidfilm után azonban meglepő sikereket ért el: az Egyesült Államokban ezekben az években 33 százalékkal nőtt meg a spenótfogyasztás. Mindez annak ellenére történt így, hogy senki nem tudja, alkotói miért éppen ezt a zöldséget választották a tengerész különleges erőforrásául. Popeye eközben az amerikai köztudat részévé és formálójává vált. Fleischer filmjeit az 1950-es években kezdték játszani a tévék, majd az 1970-es években újabb epizódokat rajzoltak Popeye életébe, igaz, ezekben a részekben már leszokott a sípolós pipáról és jórészt a verekedésről is. A sikert az is jól jelzi, hogy az első részt 108 másik követte.
Cikkünk végén ismerkedjenek meg egy ízletes, spenótból készült étellel, mely a Töltött csirkemell krémsajtos spenótlevelekkel nevet viseli:
Hozzávalók: 2 db csirkemell filé,
30 dkg spenótlevél,
25 dkg bébirépa,
15 dkg krémsajt,
2 kanál tejföl,
olaj,
2 gerezd fokhagyma,
kapor,
só,
bors.
A bébirépákat tegyük fel sós vízbe főni, amíg meg nem puhulnak. A csirkemell filéket sózzuk, borsozzuk meg. A krémsajtot keverjük el a tejföllel és az apróra vágott kaporral. Olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát és a spenótleveleket, majd fűszerezzük szintén sóval, borssal. A csirkemellet nyissuk szét és töltsük meg a krémsajtos mártással és a spenótlevelekkel. A csirkét tegyük tűzálló edénybe és lefedve süssük 15 percen keresztül közepes lángon. Ha a csirke kellően megpuhult, vegyük le a borítást róla és süssük pirosra a tetejét. Tálaljuk a bébi répákat egy tányérra és helyezzük köré a spenóttal töltött csirkemellet.
Jó étvágyat!
Recept forrása: spenotreceptek.blog.hu
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése