A málna az évek során bebizonyította, hogy nem kizárólag gasztronómiai szempontból remek választás, hanem az arcápolásban is hatékony segítség. A legtöbb bőrrel kapcsolatos problémára remek gyógyír, akár külsőleg, akár belsőleg használod.
A boldogasszony csipkéjének is nevezett málnát elsősorban lekvárként és szörpként, valamint sütemények alapanyagaként szokták a nagymamák felhasználni, pedig a gyümölcs létjogosultsága a szépségápolásra is kiterjed.
A belsőleg és külsőleg egyaránt bevethető piros finomság antioxidáns- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően gátolja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni hidratáló hatásáról sem, amit magas víztartalmának köszönhet.
Leszámol a szabadgyökökkel
A piros bogyós gyümölcs színét az úgynevezett antociánok adják, melyek fő feladata, hogy leszámoljanak a káros szabadgyökökkel, amelyek többek között a ráncok kialakulásáért is felelősek. Nyáron ez különösen fontos szempont, hiszen az erős napsugárzás remek táptalaja a szabadon mozgó oxigénatomoknak, így azok még inkább elszaporodhatnak a szervezetedben.
A málna ebben az esetben belsőleg nyújt hatékony segítséget. Idényben próbálj napi tíz dekagrammot megenni a lédús gyümölcsből, ezzel nem csak a C-vitamin-szükségletedet fedezheted, de a szabadgyökök kialakulását is meggátolhatod.
Megfiatalít
Antioxidáns-tartalma csak egy a sok jótékony hatás közül, melyet a málna rejteget. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a bogyós gyümölcs C-vitamin-tartalma kiemelkedő, márpedig a vitamin alapját adó aszkorbinsav az egyik legfontosabb tényező az öregedésgátlásban.
Az anyag a kötőszövetet rugalmassá és feszessé varázsolja, ráadásul szintén szerepe van a szabadgyökök elleni harcban. A málna rost- és a magas víztartalma pedig segít a szervezetnek megszabadulni a bent rekedt salakanyagoktól, melyek fáradttá és petyhüdté teszik a bőrt.
Vigyázz a bőrödre!
Ha előre gyártott kozmetikumot vásárolsz, számolnod kell azzal, hogy az összetevők között mesterséges anyagok is feltűnnek.
Ápol és hidratál
A napsugárzás könnyen kiszáríthatja a bőrödet, nem beszélve arról, hogy ha nem fogyasztasz a meleg időben elég folyadékot, akkor a kötőszövetek elvesztik rugalmasságukat. A málna belsőleg méregteleníti a szervezeted, külsőleg pedig segít a bőr hidratálásában, ebben magas víztartalma játszik fontos szerepet. Mindemellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a málna gyulladáscsökkentő hatással is bír, így a következő pakolást akár pattanásos bőrön is bátran használhatod.
Fél marék málnát egyszerűen törj össze villával, adj hozzá egy evőkanál mézet vagy kevés kefirt. Keverd össze az alapanyagokat, kend fel a pakolást a megtisztított bőrre, majd 15 perc után mosd le. Ne feledkezz meg a hidratáló krémről!
Forrás: www.femina.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése