2013. 04. 13.

Okostelefonnal az egészségért


Az okostelefonok terjedésével párhuzamosan, a csúcstechnológiás készülékek alkalmazásai az élet egyre több területét fedik le.


Elnézve, a gyakran éjjel- nappal ezeket a készülékeket bámuló tizenéveseket, nehéz elképzelni, hogy az okostelefonok használatának széleskörű elterjedése, nem feltétlenül és egyoldalúan negatív hatású az egészségre nézve.

Mára számos olyan alkalmazást fejlesztettek ki, ami különböző módon az egészséges életmód fenntartását segítheti. Vannak olyanok, amelyek a mozgásban és edzésben lehetnek segítségünkre. Például a Yoga Train nevű alkalmazás, sokféle jógapóz képét és leírását tartalmazza, komplex gyakorlatsorok is elérhetőek általa. Vannak olyan programok is, amelyek a kondi termes edzést támogatják meg azzal, hogy edzéstervek készíthetőek vele, és segítségével nyomon követhető a fejlődés is (ilyen alkalmazás például GymGoal).

Fotó: FreeDigitalPhotos.net


Az egészséges életmód kialakítása mellett fontos megemlíteni, hogy okostelefonok konkrét betegségek kezelésében, megelőzésében is segíthetnek már. A Breast Test nevű applikáció a mell otthoni önvizsgálatát támogatja meg azzal, hogy megmutatja a helyes módját, emlékezetet a vizsgálat idejére, és rögzíti az esetleges elváltozásokat. Mivel köztudott, hogy a mellrák korai stádiumban nagy százalékkal gyógyítható, az időben történő diagnosztizálása kiemelkedően fontos. Az Egyesült- Királyságban pedig, már olyan ingyenesen okostelefonra letölthető egészségügyi szoftver is létezik, amely a 12 éven aluli gyerekeknek segít kontrollálni asztmájukat.

Az önellenőrzés eszközös segítése nagyon hatékony lehet, hiszen a telefonok népszerűségéből adódó motivációs tényező jelentős. Ez egyértelműen kamatoztatható az egészség érdekében is, az pedig plusz előny, hogy az okostelefonok révén a fiatalkorúak is elérhetőek, és aktivizálhatóak az egészséges életmóddal kapcsolatosan.

Tehát amellett, hogy az okostelefonok illetve alkalmazásaik segíthetnek egészségünk megőrzésében, egyre fokozódó népszerűségük által széles társadalmi rétegek (főleg fiatalok) érhetőek el könnyedén.

Forrás: hajraegeszseg.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése