2013. 04. 16.

Most megmondjuk, miért vagy fáradt és levert!


A vashiány a vérszegénység egyik fő oka. Kellő mennyiségű vas nélkül a szervezet nem tud elég hemoglobint előállítani, ami a vörösvérsejtekben az oxigén szállításához szükséges. Pedig a vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű.
A vashiánynak rengeteg tünete lehet.

A vas elengedhetetlenül fontos a szervezet egészséges működéséhez, ezért lényeges, hogy táplálkozásod során kellő mennyiséget fogyassz belőle. A vas alkotóeleme a hemoglobinnak, amely a tüdőből érkező oxigén megkötéséért is felel. Ezenkívül a csontvelőbe beépülő vasnak szerepe van a vérképzésben, de az enzimműködésben és az epesavképződésben is. 

Az egészséges személy teljes vaskészlete 3-3,1 gramm. A vaskészlet nagy része, mintegy 65-68 százaléka a vörösvérsejtekben, a hemoglobinban, jelentős mennyiség (közel 1 gramm) a vérplazmában, míg egészen kis mennyiség különböző enzimekben található. Nőkben kisebb a vasraktár a menstruációs vérzéskor, a terhességkor, a szüléskor és a szoptatáskor bekövetkező vasvesztés miatt – ezekben az időszakokban vasigényük is jelentősen megnő. A nők javasolt napi bevitele 15 mg, míg a férfiaké 12 mg.

A vashiány igen szerteágazó tüneteket produkál, melyek közül csak néhány elég közismert ahhoz, hogy a laikus beteg is gyanút fogjon. A legbiztosabb módszer tehát, ha egymással összefüggéstelennek tetsző tünetek esetén vérvételre mész, hiszen vérképedből azonnal kimutatható az esetleges vashiány.

A vashiány gyakran okoz anémiát (vérszegénység). A szervezetben ilyenkor csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez.

A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak a tünetek: kimerültség, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, kábaság, hideg végtagok, ingerlékenység.

Gyakran tapasztalható gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.

Ha a szervezet vért veszít, a vörösvérsejtekben lévő vasat is elveszíti. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására. Vérzéssel járó krónikus betegségek is okozhatnak anémiát, mint a rekeszsérv vagy a vastagbélrák.

A szervezet normális esetben folyamatosan vaspótláshoz jut az elfogyasztott ételek által. Magas vastartalmú étel a tojás, a spenót és a belsőségek. A egészséges fejlődés érdekében az újszülöttek és kisgyermekek esetében is oda kell figyelni, hogy az étrendjük megfelelő mennyiségű vasat tartalmazzon.

A vas felszívódása a vékonybélben történik. Bizonyos betegségek - mint például a lisztérzékenység (cöliákia) - akadályozhatják a vékonybél bolyhainak normális működését. Ha a vékonybél egy részét eltávolították, vagy egyéb műtétet hajtottak végre rajta, az szintén felszívódási problémákhoz vezethet.

Várandós nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor nemcsak a saját, megnövekedett mennyiségű vérkészletében, de az újszülött vérellátásában is fenn kell tartania a normális hemoglobin szintet. 

A vashiányos vérszegénység fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet. A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele. A babfélék, a sötétzöld levelű ételek (pl. spenót), az aszalt gyümölcsök, a tojás, a borsó, a sertés, a baromfi, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei is magas vastartalmúak. Csecsemőknél az első évben szoptatás vagy vasat is tartalmazó tápszerek alkalmazása javasolt. Fontos, hogy a tehéntej nem megfelelő vasforrás a csecsemőknek!

A vashiányos állapot kezelésének része a hiányzó vas pótlása, amely általában orvos által felírt vastabletta szedésével történik. Érdemes ezeket éhgyomorra bevenni, a felszívódást segítő C-vitaminnal együtt, esetleg egy pohár narancslével. Érzékenyebb gyomor esetén inkább étkezés közben érdemes alkalmazni a tablettákat.

A vashiány kezelése mindig a hiány mértékétől függ. Súlyosabb esetben az orvos vasterápiát írhat fel, enyhébb esetben viszont elegendő, ha a táplálkozás révén növeled meg a szervezetedbe jutó mennyiséget. A vasmennyiség növelése megelőzésképpen is kiváló módszer, ha valamilyen betegség, műtét, szülés, szoptatás (és egyéb vashiányt okozó élethelyzetek) idején tudatosan igyekszel a könnyen kialakuló vashiányos állapotot elkerülni.

Az alábbi ételek kiemelten sok vasat tartalmaznak:

zöld leveles növények (például: spenót, sóska);
hüvelyesek;
dió, mák, mogyoró;
aszalt gyümölcsök;
cékla, retek, fekete retek, spárga;
barna rizs, szójaliszt;
bab, borsó, lencse;
vargányagomba.

A legkönnyebben felszívódó és hasznosuló vasat a vörös húsok és a belsőségek tartalmazzák, fogyasztásuk azonban – az általános táplálkozási előírások szerint – csak kis mennyiségben javasolt. Különösen igaz ez a disznó-, a juh- és a bárányhúsra, valamint a májra, és a májat tartalmazó krémekre, pástétomokra.

Ezután következnek a különböző teljes kiőrlésű gabona- és zöldségfélék, melyek közül jó néhány kiemelkedően sok vasat tartalmaz, ezek azonban közel sem hasznosulnak olyan jól, mint a vörös húsok vastartalma.

Forrás: egeszseg.facepress.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése