Bátran állíthatjuk, hogy a C-vitamin a világ legismertebb vitaminja. Jelentőségét már a 16. században felismerték.
Ekkor vették észre először, hogy a friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával megelőzhető a skorbut, a krónikus C-vitaminhiány, amelyet akkoriban sokan az „emberiség korbácsa” néven emlegettek.
1720-ban Kramer, osztrák tisztiorvos, a következőt javasolta a skorbut hatékony kezelésére: „Készítsen limonádét citromléből!” Jó tanácsa működött: a citrom C-vitamin-tartalma sok embert megmentett a krónikus megbetegedéstől.
Az 1920-as évekre bizonyossá vált a C-vitamin skorbutellenes hatása, így a hatóanyag az aszkorbinsav (anti-scorbutic = skorbutellenes) nevet kapta.
Szent-Györgyi Albertnek 1932-ben sikerült paprikából 500 mg C-vitamint kivonnia.
Ma már inkább tudománytörténeti érdekesség, hogy neves professzorok is benyújtottak petíciót Szent-Györgyi Albert ellen, mert a tudományos világ nehezen fogadta el, hogy a C-vitamin azonos az aszkorbinsav molekulával. A rákövetkező évben megkezdték a C-vitamin ipari méretű előállítását növényekből, melyben a magyar kutatónak szintén komoly szerepe volt.
Magyarország számára fontos mérföldkő volt 1937, amikor Szent-Györgyi Albert professzor Nobel-díjat kapott C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért. A Flavon max Fogyasztói Klub számára nagy megtiszteltetés, hogy Szent-Györgyi Albert utódja, Prof. Dr. Dinya Zoltán cégünk mellett tette le voksát.
A C-vitamin szervezetünk számára különösen nagy fontossággal bír, mivel a legkülönbözőbb feladatokat látja el, és számtalan kulcsfunkcióért is felelős. Biokémiai szempontból alapvető fontosságú a C-vitaminnak azon képessége, hogy részt vesz a hidrogén- és oxigénmolekulák szervezeten belüli szállításában. Mivel az oxigént magához tudja kötni, így a szabadgyököket „elfogja”, és védelmet nyújthat több különböző betegség ellen is.
A C-vitamin biztosítja a bőr, a kötőszövet, a csontozat, és a fogak kialakulását, valamint állapotának megőrzését. Javítja a vasfelvételt a belekben, segíti a szervezet más vitaminokkal történő feltöltését, továbbá közvetve elősegíti a vérképződést is.
C-vitamin-hiány esetén sérül a kollagénképződés, valamint romlik a kollagén beépülése is, gyengülnek a kötőszövetek. A hiány jelei fogínyvérzésben és a fogíny sérülékenységében, a fogak meg-gyengülésében és kihullásában, bevérzésekben, csontritkulásban öltenek formát. Gyerekeknél a vitamin hiánya ezek mellett növekedésbeli problémákat és csontképződési zavarokat is okozhat.
A legtöbb gyümölcs, különösen a citrusfélék és a belőlük kisajtolt levek, ideális C-vitamin források.
A friss zöldségfélék is nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. Az acerola, a citrusfélék, a homoktövis, a zöldpaprika, a fekete ribizli, a petrezselyemzöld, a savanyú káposzta és a burgonya kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz.
Bizonyos embereknek különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő C-vitamin bevitelre. Ilyenek például az állandó stressz és fizikai megterhelés alatt állók, a terhes asszonyok és szoptató anyák, valamint az idősek és a betegek. A dohányosoknak is több C-vitaminra van szükségük, mivel minden egyes szippantással nagy mennyiségű szabad gyököt lélegeznek be, amelyek megtámadják a test sejtjeit. Azoknak, akik az átlagostól eltérő káros környezeti hatásoknak vannak kitéve, szintén nagy segítséget jelent egy extra adag C-vitamin.
Ahogyan azt említettük, a C-vitamin legjobb forrásának a zöldségek és a gyümölcsök számítanak. Ismerkedjenek meg a vitaminsaláta receptjével, melyből már egy adag elfogyasztása is fedezi a napi szükségletet.
Vitaminsaláta - hozzávalók:
20-30 dkg káposzta,
4 zöldpaprika,
4 paradicsom,
1 fej jégsaláta,
1 csomó hónapos retek,
2 sárgarépa,
1 csomó újhagyma vagy snidling,
1 csokor petrezselyemzöld.
Ízlés szerint só, olívaolaj, balzsamecet vagy joghurtos dresszing. A káposztát, a sárgarépát és a jégsalátát csíkokra, a retket és a paprikát karikákra, míg a paradicsomot és a hagymát apró darabokra vágjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, és tetszés
szerint sózzuk.
Jó étvágyat!
A friss zöldségfélék is nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. Az acerola, a citrusfélék, a homoktövis, a zöldpaprika, a fekete ribizli, a petrezselyemzöld, a savanyú káposzta és a burgonya kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz.
Bizonyos embereknek különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő C-vitamin bevitelre. Ilyenek például az állandó stressz és fizikai megterhelés alatt állók, a terhes asszonyok és szoptató anyák, valamint az idősek és a betegek. A dohányosoknak is több C-vitaminra van szükségük, mivel minden egyes szippantással nagy mennyiségű szabad gyököt lélegeznek be, amelyek megtámadják a test sejtjeit. Azoknak, akik az átlagostól eltérő káros környezeti hatásoknak vannak kitéve, szintén nagy segítséget jelent egy extra adag C-vitamin.
Ahogyan azt említettük, a C-vitamin legjobb forrásának a zöldségek és a gyümölcsök számítanak. Ismerkedjenek meg a vitaminsaláta receptjével, melyből már egy adag elfogyasztása is fedezi a napi szükségletet.
Vitaminsaláta - hozzávalók:
20-30 dkg káposzta,
4 zöldpaprika,
4 paradicsom,
1 fej jégsaláta,
1 csomó hónapos retek,
2 sárgarépa,
1 csomó újhagyma vagy snidling,
1 csokor petrezselyemzöld.
Ízlés szerint só, olívaolaj, balzsamecet vagy joghurtos dresszing. A káposztát, a sárgarépát és a jégsalátát csíkokra, a retket és a paprikát karikákra, míg a paradicsomot és a hagymát apró darabokra vágjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, és tetszés
szerint sózzuk.
Jó étvágyat!
Dr. Thurzó Sándor phd - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése