A napfény-vitamin, így is nevezik a D-vitamint. Több, hasonló biológiai hatással rendelkező vegyület tartozik ebbe a csoportba, melyek kémiai szerkezete különböző. A D-vitamin zsírban oldódó, ez azt is jelenti, hogy szervezetünk képes raktározni azt.
Elsőként az ókorban ismerték fel a D-vitamin szerepét, természetesen ekkor még csak hiányát állapították meg különböző betegségek formájában. Tudományos formában elsőként Dr. Daniel Whistler (1645) és Prof. Francis Glisson (1650) írta le hiányát, az angolkórt. A D-vitamin, mint vegyület megismerésig azonban egészen az 1900-as évek elejéig kellett várni. Az élettani szerepével kapcsolatos kutatásokban Mellanby és McCollum neve mellett Goldblatt és Soames nevét érdemes megemlíteni. Utóbbi két tudós 1923-ban már kimutatta az emberi bőrben napsugárzás és UV-sugárzás hatására keletkező vitamin vegyületét (7-dehidrokoleszterol).
Patkányokkal végzett kísérletek tovább erősítették ezeket a megfigyeléseket. A D-vitamin-csoport kémiai struktúráját a német Windaus írta le a Göttingeni Egyetemen. A D2-vitamint 1932-ben, míg a D3-vitamint 1936-ban mutatták ki. Érdekesség, hogy ekkor nyert bizonyítást az a tény, hogy a D-vitaminok kémiailag a szteroidok csoportjába tartoznak.
Ahogyan azt már az előzőekben említettük, a D3-vitamin az emberi bőrben termelődik napfény vagy bármilyen más UV sugárzás hatására. A bőrben található melanin mennyisége határozza meg leginkább azt, hogy mennyi napon eltöltött idő szükséges ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségű D-vitamint termeljen.
A fejlett országokban az elegendő D-vitamin mennyiséget általában csak táplálkozással együtt tudjuk biztosítani. Legjobb forrásnak a halolajok, valamint a zsírosabb húsú halak számítanak, mint például a hering, a tengeri harcsafélék, a lazac, a makréla, a szardínia vagy a tonhal. Szintén nagyobb mennyiségű D-vitamint tartalmaz a tojás és a marhahús is.
Hiánya esetén különböző betegségek léphetnek fel, melyek közül a három legjellemzőbb az angolkór, annak felnőttkori változata: az osteomalacia, valamint a csontritkulás. Túlzott fogyasztás esetén idővel hiperkalcémia, anorexia, illetve egyéb betegségek jelentkezhetnek.
A jelenlegi ajánlások szerint az alábbi mennyiségekre van szükség az egészséges életmódhoz:
A csecsemők és a kisgyermekek esetében különösen a napfényszegény időszakban, ősszel és télen fontos a D-vitamin pótlása, melyről a szülőknek semmiképpen sem szabad megfeledkezni.
Dr. Thurzó Sándor - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése