2013. 06. 20.

Egészség táplálkozás, 7 egészséges étel, amivel meghosszabbíthatod életed

Mi a hosszú élet titka?

A hosszú élet nem csak a megfelelő genetikai örökség alapján lehetséges. A megfelelő génállomáy mellett számos olyan tényező is szükséges,  amely befolyásolja a hosszú, aktív élet minőségét. Olyan apró, mindennapi dolgok mint a táplálkozás, fitness, alvás és más élettani szokások, mind, mind befolyásolja meddig és hogyan éljük le életünket. 

Az egészséges táplálkozás az egyik legfontosabb alapja a hosszú és minőségi életnek.

Egészség táplálkozás - Az ételek valóságos gyógyszerek 

A bogyós gyümölcsök, a cékla a dió nem minden esetben a hosszú élet titka, de a jó egészség alapja a táplálkozás ami segít az aktív, hosszú élet elérésében. 

Minél többet tanulunk, annál világosabb, hogy oda kell figyelnünk a mindennapi táplálkozásunkra. A közelmúltban készült tanulmány bizonyította, hogy a  D-vitamin és a kalcium együttes szedése segíti az időskori csonttörések elkerülését, 9%-al csökkenti a halálozási rizikót.

De milyen egyéb tápanyagok vagy élelmiszerek járulhatnak hozzá a hosszú élettartamhoz?   

Amellett, hogy bizonyos ételek biztosítják szervezetünk számara a megfelelő ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat, segítenek a betegségek elkerülésében, illetve a gyógyulásban. Mik ezek az élethosszabbító ételek?

7 egészséges étel, amivel meghosszabbíthatod életed

Brokkoli: Rák elleni védelem

A brokkoli és más keresztes virágú zöldségek csökkentik a szívrohamok kockázatát és tele vannak szulforafánnal és más antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni az egészséges sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól. 

Fotó: www.freedigitalphotos.net

Kutatások szerint a zöldségekben találhó hatóanyagok védelmet nyújtanak a különböző típusú daganatos megbetegedések ellen. Az USA nemzeti onkológiai intézet megközelítőleg 35 növényt azonosított, amelyek rákellenes hatásokkal bírnak és két csoportra osztotta fel őket

Rákellenes szerek helyett egészséges táplálkozás:

1. A legmagasabb rákos daganat ellenes aktivitást mutató zöldségek:

fokhagyma
káposzta
szója
gyömbér
ernyővirágzatú zöldségek (sárgarépa, zeller, koriander, petrezselyem, pasztinák)

2. További rákos daganat (tumor) ellenes aktivitást mutató zöldségek:

keresztesvirágzatú növények (brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, bordás kel és kelkáposzta)
hagyma
lenmag
citrus
paradicsom és a paprika

A zöldségeket legjobb nyersen fogyasztani, a legfrissebb kutatások alapján a forró a víz a “kioldja” ezt a hatást. 

A teljes kiőrlésű gabonák: szív-és érrendszeri egészség

A teljes kiőrlésű gabonák különböző antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaznak és tele vannak rosttokkal, amikről közismert, hogy csökkentik a magas koleszterinszintet és szabályozzák a vércukorszintet, így a cukorbetegségtől is megvédenek. 

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Különösen a zab értékes tápanyagokban, mint például az  avenanthramide, antioxidáns  amely további védelmet kínál a koleszterinszint csökkentésére. 

Bogyós gyümölcsök: agytevékenység, a csontok  és a fizikai teljesítmény fokozása  

A bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az áfonya, a málna, a cseresznye, jó segítséget jelentenek az élet meghosszabbításához és javítják az életminőséget későbbi években. 

Fotó: www.freedigitalphotos.net


A bogyók tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Különösen az antocianin antioxidáns hasznos az agy működésének fejlesztésében és , az izomzat megtartásában.

Agyserkentő, memória javító ételek 

Étcsokoládé: Gyulladás csökkentő 

Az étcsokoládé tele van a gyulladás-csökkentő flavonoidokkal, amelyek olyan vegyületek, amik szintén rendelkeznek antioxidáns tulajdonságokkal és segítenek megelőzni a vérrögök képződését. A csokoládé szintén segíti a memória működést és tartalmaz egy triptofán nevű aminosavat ami hangulatjavító szerotoint növel az agyban.

Fotó: www.freedigitalphotos.net/


Egy koppenhágai Egyetem kutatói megállapították, hogy kevésbé sóvárgunk az édes, sós és zsíros ételek után, ha csokoládét esszük. Ügyeljünk arra, hogy étcsokoládé válasszunk. Bár talán furcsán hangzik, de az étcsokoládé is az alacsony GI tartalmú ételek közé tartozik. Az étcsokoládé tejből, zsiradékból és szacharózból áll, és tele van antioxidánsokkal.

Heti egy alkalommal fogyasszunk jó minőségű 70-80% kakaó tartalmú étcsokoládét, elég belőle 4-5 kiskocka. 

Paradicsom: a rák megelőzésére  

A paradicsom a likopin nagyszerű forrása, ami egy zsírban oldódó tápanyag, amely segít megvédeni a bizonyos típusú rákos daganatok ellen, mint a prosztata-, tüdő-és gyomorrák.

Fotó: www.freedigitalphotos.net

Ezért is fontos a megfelelő mennyiségű likopin fogyasztása, ami az egyik legerősebb antioxidáns. A legnagyobb mennyiségben a paradicsomban fordul elő ez az antioxidáns. A paradicsom nem csak likopint, hanem sokféle más vitamint, szervezetünk számára létfontosságú elemeket tartalmaz.


Cékla: a Betain teljesítmény 

A cékla betainban gazdag, ami egy olyan vegyület ami csökkenti a gyulladások terjedését, és  a máj méregtelenítő enzimeit  és a nyirokrendszert segíti.  

Fotó: www.freedigitalphotos.net/


A cékla vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. 

Dió: Koleszterinszint csökkentésére 

Fotó: www.freedigitalphotos.net/


Dió gazdag forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), amely egy olyan típusú omega-3 zsírsav ami  csökkenti a szervezet gyulladásait. Az alfa-linolénsav Az alfa-linolénsav hozzájárul a vér koleszterin szintjének normalizálásához.





Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése