Theophrastus görög botanikus Kr.e. 300-ban írta le először a meggyet, mint termesztett gyümölcsöt. Kr.u. 70-ben Pliny már olyan, rómaiak, germánok, angolok és gallok által lakott területeket is megemlít, ahol a meggy a térség jellemző gyümölcse volt.
Az 1800-as évek közepén megjelentek az első meggyfák Észak-Amerikában is, akkor Oregon, ma Michigan és Ohio számít a termesztés központjának.
Hazánkban a meggy megjelenésétől fogva legfontosabb gyümölcseink közé tartozik, a feljegyzések szerint már az őshazában is ismerték. Magyarországon évtizedekkel ezelőtt a Pándy meggy jelentette a fő fajtát, amelyet néhány kisebb jelentőségű fajta egészített ki. Eközben tőlünk északabbra és nyugatabbra a friss fogyasztásra nem, viszont konzervipari célokra kiválóan alkalmas fajták terjedtek el.
Jelenleg a világ meggytermésének 20%-át Lengyelországban, 8%-át Németországban, míg 4%-át Magyarországon termelik meg. A magyar gyümölcs nagyobb részét ültetvényekben termesztik, kisebb része pedig a házi kertekből származik. Szerencsére még manapság is ritka az olyan falusi porta Magyarországon, ahol legalább egy meggyfa ne lenne a kertben.
Beltartalmi jellemzők: 100 gramm friss meggy energiatartalma mindössze 58 kcal, A-vitaminból azonban 1000 IU-tal, azaz igen jelentős mennyiséggel rendelkezik.
A meggy emellett olyan hatóanyagokban gazdag, mint pl. a különböző polifenolok, antocianidok, flavonoidok stb. Kedveltsége különlegesen finom íze mellett a gyümölcs kedvező ásványi anyag összetételével is magyarázható: jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalommal rendelkezik.
A fentebb említett tulajdonságainak köszönhetően a népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a meggyet, megfigyelések szerint a meggy leve hatásos a meghűléses betegségek kezelésére. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, illetve bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását is.
A népi megfigyelések szerint segíti megőrizni a vénák falának rugalmasságát, valamint az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást is enyhítheti. Bizonyos területeken a meggyszárat is pozitív hatású anyagként tartják számon.
A friss meggyet számtalan formában tartósíthatjuk: elég csak a befőttet, a fagyasztott gyümölcsöt vagy a meggylekvárt megemlíteni. Felhasználási módjainak száma szinte végtelen, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk: fogyasszon minél több meggyet.
Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése