A spirulina egy fotoszintézisre képes mikroorganizmus. Növekedése kifejezetten gyors, nevét spirálhoz hasonló alakja miatt kapta.
A spirulinát az aztékok és a közép-amerikaiak élelemként fogyasztották egészen a 16. századig. Ez idő tájt a Texcoco-tóból gyűjtötték, és amint azt Cortés egyik katonája leírta, süteményként fogyasztották. Az aztékok tecuitlatlnak nevezték. Az 1960-as években francia kutatók jártak a Texcoco-tónál, ahol a spirulinát valóban nagy mennyiségben meg is találták. Arra utaló jelet azonban, hogy az algát a 16. századot követően is fogyasztották volna, nem találtak.
Az ötvenes években Csádban dolgozó európai kutatók egy igen figyelemreméltó és tradicionális élelmiszert fedeztek fel. A piacokon „dihé” néven árusított kékeszöld színű, süteményjellegű élelmiszer szárított spirulinából készült. Története természetesen jóval régebbre nyúlik vissza. A spirulina igen hosszú múlttal rendelkezik az afrikai Csádban, már a 9. századi Kanem Birodalomban is fontos szereppel bírt, mint mindennapi táplálék.
Megszárítva még ma is fogyasztják, nap mint nap. A dihét húsételek szószaként is gyakran használják, a legtöbb csádi piacon és a Száhel-övezet településein ma is beszerezhető. Korábban az itt elhaladó karavánok tagjainak is fontos élelme volt. A spirulinát az ott élők a Csád-tó körül található kisebb tavakból és vízállásokból, a vádikból gyűjtik be. A „spirulina-szüret” Afrikában kifejezetten női munka.
A hölgyek a vádikban állva, fonott kosarakkal szűrik a vizet. A betakarított spirulina ekkor egy sötétzöld massza. Később a napon megszárítják - ezáltal tartósítják, és eladható áruvá is válik az alga. A száraz afrikai klíma hatására minőségét és tápértékét sokáig megőrzi ilyen módon.
Termesztett formában az 1970-es évek elején jelent meg a spirulina. Csak magas pH-jú vizekben él meg, ezért csak ilyen körülmények között termeszthető.Termesztéséhez sok napfény és magas hőmérséklet is szükséges. Az előbbiek miatt kiválóan állítható elő az ún. brakkvizekben.
Jelenleg a legnagyobb spirulina termesztő országok: USA, Thaiföld, India, Tajvan, Kína, Pakisztán és Myanmar. Egyre több szakértő véli úgy, hogy a spirulina a jövő egyik fontos tápláléka lehet. Véleményük alapja az, hogy a globális felmelegedés miatt egyre több brakkvizes régió alakul ki. Ezeken a helyeken a spirulina termesztésével fehérjeforrást tudnak előállítani az ott élők. Ráadásul amíg az állati eredetű fehérje előállításakor metángáz kerül a légkörbe, addig a spirulina termesztésekor éppen CO2 megkötése és O2 előállítása zajlik. Így a spirulina termesztése a környezetre pozitív hatású lehet.
Nézzük, milyen összetevők teszik értékessé a spirulinát.
Az egyik a benne található nagy mennyiségű, átlagosan 60%-nyi fehérje. Ez nagyrészt esszenciális aminosavakból épül fel. A húsokhoz képest a metionin, a cisztein és a lizin részaránya alacsonyabb, míg a többi aminosavé magasabb.
A spirulina gazdag gamma-linolénsavban (GLA), alfa-linolénsavban (ALA), linolsavban (LA), olajsavban (SDA) és eikozapentaénsavban (EPA). A spirulinában emellett B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin is számottevő mennyiségben van jelen. Az eddigi mérések szerint B12-vitamin tartalma olyan magas, hogy a szárított termékek egy grammja képes lehet a napi igény fedezésére. Szintén nagy mennyiségű tápelemet és nyomelemet is tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a kálium-, kalcium- és krómtartalma.
Az egyik a benne található nagy mennyiségű, átlagosan 60%-nyi fehérje. Ez nagyrészt esszenciális aminosavakból épül fel. A húsokhoz képest a metionin, a cisztein és a lizin részaránya alacsonyabb, míg a többi aminosavé magasabb.
A spirulina gazdag gamma-linolénsavban (GLA), alfa-linolénsavban (ALA), linolsavban (LA), olajsavban (SDA) és eikozapentaénsavban (EPA). A spirulinában emellett B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin is számottevő mennyiségben van jelen. Az eddigi mérések szerint B12-vitamin tartalma olyan magas, hogy a szárított termékek egy grammja képes lehet a napi igény fedezésére. Szintén nagy mennyiségű tápelemet és nyomelemet is tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a kálium-, kalcium- és krómtartalma.
Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásában jelentős szerepe van a benne található színanyagoknak. A spirulina gazdag klorofilla, xantofill, béta-karotin, echinenon, mixoxantofill, zeaxantin, kantaxantin és allofikocianin nevű pigmentekben. Komplex összetétele és szerteágazó hatása miatt fogyasszuk bátran.
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése