2013. 05. 25.

6 érv a zöldfűszerek fogyasztása mellett - Ízesítik, díszítik, vitalizálják ételeinket


Nyáron végre tobzódhatunk a friss alapanyagokban, fűszereket szárított formában ilyenkor vétek használni. Mártások, pestók, zöldség- és halételek, saláták elmaradhatatlan alkotórészei, sőt még gyümölcsleveket és turmixokat is feldobhatunk velük!

Nem is olyan régen, ha fűszerről volt szó, az alábbiakkal találkozhattunk egy átlagos magyar konyhában: pirospaprika, fehér és fekete bors, köménymag, majoránna, babérlevél, fahéj, szegfűszeg, esetleg szerecsendió, ánizs.

Ismert és egzotikus fajták

Friss zöldfűszerről a petrezselymen, kapron és metélőhagymán kívül másról nem is hallott a magyar háziasszony. Aztán szépen lassan felfedezte a rég elfeledett, vagy éppen a soha nem használt egzotikus fűszereket, fűszerkeverékeket. 

Köztük olyan szárított zöldfűszereket, mint a zsálya, a menta, a citromfű, az olasz konyha képviseletében az oregánó, a bazsalikom, vagy a francia ételek elengedhetetlen hozzávalói: a rozmaring, a kakukkfű és a levendula; az erdélyi tárkony, az instant levesporok és -kockák markáns ízét adó lestyán, végül a cigánypetrezselyemként ismert koriander, a távol-keleti ízvilág fontos alapeleme. 

Aztán szépen lassan megjelentek az áruházakban a cserepes zöldfűszerek, melyek immár az erkélyládákban, ablakpárkányokon és hobbikertekben folytatják diadalútjukat. Egy valamirevaló étteremnek saját friss zöldfűszer-beszállítója van, és otthon is egyre gyakrabban használjuk őket. Azaz használnánk bátrabban is, ha tudnánk, melyik mihez is illik. A felhasználáshoz ötletként bemutatunk néhány receptet, de előbb nézzünk körül egy kicsit a zöldfűszerek háza táján: mi van bennük, és miért jó, ha rendszeresen használjuk őket?



1. Természetes rovarűző

A számunkra kellemes íz- és illatanyagok (illóolajok) bizony nem minden élőlény számára kellemesek. A növények saját védelmükre fejlesztették ki a rájuk jellemző illatanyagokat, melyek az adott növény legjelentősebb károkozóját hivatottak távol tartani. Sok közülük antibakteriális hatású is (például a természet antibiotikumának tartott oregánó), így nem csupán kellemes ízükért, de hasznos tulajdonságukért is jó, ha élünk velük. Ezért van az, hogy a legtöbb zöld fűszernövény egyben gyógynövényként is alkalmazható.

2. A mediterrán étrend és a zöldfűszerek

Kutatások sora erősíti meg a mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatását. Főleg a halételek és a tenger gyümölcsei, a sok friss gyümölcs és zöldség, a salátákhoz használt olívaolaj és a mindennapos durumtészták, a sajtok, no meg a vörösbor mérsékelt fogyasztását szokták kiemelni, míg a zöldfűszerekre nem vetül reflektorfény - szerényen meghúzódnak a többi alapanyag árnyékában. Pedig az erőtől duzzadó bazsalikomlevelek, a bársonyos tapintású zsálya, az intenzív, olaszos illatért felelős oregánó, a friss, nyári mediterrán mezőt idéző rozmaring és kakukkfű, mind-mind hasznos mikrotápanyagok egész seregét tartalmazza. Mivel ezeket a fűszer- illetve gyógynövényeket a mediterrán konyha szinte minden esetben frissen és bőségesen használja, nem kétséges, hogy hozzájárulnak a mediterrán népek kedvező egészségi állapotához.

3. A nyers zöldek dicsérete

Nem egészen tudatosan, de azért nyers, élő ételként mindig is ettünk zöldfűszereket: a vasárnapi húsleves tetejére szórt metélőhagyma, a rizibizire hintett zöldpetrezselyem az ételeink "vitalizálására" kiválóan alkalmasak. A friss, "élő" alapanyagok segítenek elkerülni az emésztési leukocitózist. Ez egy olyan folyamat, mely minden olyan esetben lejátszódik a szervezetünkben, mikor főtt ételt fogyasztunk: az immunrendszer nem ismeri fel a denaturált ételmolekulákat, így megnövekszik a fehérvérsejtek száma a véráramban. Ha azonban nyers étellel, mondjuk zöldfűszerekkel ízesített salátával indítjuk az étkezésünket, illetve valamilyen hőkezeletlen alapanyagot is tartalmaz az ételünk, ez a folyamat nem indul be, mondhatni: szervezetünket megkíméljük egy vakriadótól. 

Mire ügyeljünk?

  • Csak friss zöldfűszert vásároljunk! Ha már hervadozik, szárad, akkor inkább hagyjuk ott.
  • A sárga részeken kívül a megfeketedett, nyálkás részeket is mindig távolítsuk el!
  • A csokorban vásárolt zöldfűszereket állítsuk vízbe, és tegyük hűtőszekrénybe; néhány napon belül okvetlenül használjuk fel őket!


4. Klorofill, a csodamolekula

A szerves klorofillmolekula zárt gyűrűjének belsejében, ahogy az aranyfoglalatban a smaragd foglal helyet a szervetlen, elemi magnézium, úgynevezett kelátkötés formájában. A kelátkötésben a szervetlen ásványi anyagot mindig egy szerves molekula köti meg, így tudja az állati (és emberi) szervezet felhasználni. Ha a klorofillmolekula központi atomját vasra cserélnénk, kis túlzással vérünk hemoglobinját kapjuk meg, mely vérünkben az oxigén és a szén-dioxid szállítását végzi, leegyszerűsítve úgy is mondhatjuk, az élet hordozója. Nem nehéz összerakni, hogy ha étrendünk klorofillban gazdag és vasat is tartalmaz, szervezetünk nagyon egyszerűen tudja előállítani a hemoglobin molekulát. Rendkívül hatékony antioxidáns anyag, már csak ezért is érdemes általában mindenféle zöld színű zöldségfélét, így zöldfűszereket is fogyasztani.

5. Vitaminok tárháza

Főleg C-vitamint raktároznak a zöld leveles zöldségek, köztük a zöldfűszerek. Mivel hőre bomló vitaminról van szó, bölcsen járunk el, ha a főzés során a friss zöldfűszernek egy részét csak az étel elkészülte után adjuk az ételhez - annál is inkább, mivel a legtöbb zöldfűszer főzés hatására sokat veszít intenzív ízéből. Ráadásul díszítésnek sem utolsó egy friss bazsalikom hajtáscsúcsa vagy egy petrezselyemágacska. Ezeket általában illedelmesen a tányér szélén hagyjuk az étteremben, pedig jobban járnánk, ha az étel részeként megennénk.

6. Kellemes lehelet

Néhány levél mentát, citromfüvet, zsályát és zöldpetrezselymet a friss lehelet érdekében magában is érdemes elrágcsálni, különösen egy-egy jó kis fokhagymás ebédet követően. A bennük található illóolajok nem csupán kellemes leheletet idéznek elő, hanem antibakteriális hatásuk miatt segítenek a fogszuvasodást okozó baktériumok számának csökkentésében.



Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése