A búzafű kedvező hatását már a múltban is jól ismerték. A két legrégebbi említés a Bibliából, valamint antik kínai feljegyzésekből származik. Akkoriban Jézus az esszénus tanítványoknak részletesen beszélt a búzafűről, míg az ókori Kínában a növényt általános erősítőként és pihenést elősegítő gyógynövényként használták.
Szintén a Bibliából származik egy másik történet is. A babilóniai király, Nebukadnezár hét éven át élt csak füvet fogyasztva, szervezete mégis megfelelően működött.
Európában és az USA-ban csak az 1930-as években kezdték nagyobb mennyiségben a búzafüvet fogyasztani, mely ismertség leginkább Charles F. Schnabel kísérleteinek köszönhető. Schnabel agrokémikus volt, aki első kutatásai során különböző frissen vágott „füveket” adott beteg tyúkjainak, hogy így kezelje őket. A tyúkok nemcsak meggyógyultak, hanem több tojást kezdtek tojni korábban is egészséges társaiknál. Ezen felbuzdulva szárítani és darálni kezdte a különféle „füveket” családja és szomszédjai számára is.
Schnabel, kísérletét a következő évben is megismételte, és ekkor is ugyanazt az eredményt kapta. A búzafűvel is etetett tyúkok megkétszerezték tojástermelésüket. Ezután Schnabel hozzálátott eredményeinek megismertetéséhez. Két nagy cég, a Quaker Oats és az American Dairies Inc. több millió dollárt fektetett további kísérletekbe. Az 1940-es évektől kezdődően Schnabel porított búza- és egyéb gabonafüve szinte minden észak-amerikai gyógynövény szaküzletben megtalálható.
A tápanyagokban és hatóanyagokban igen gazdag búzafű 17 különböző aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, továbbá szerepük van a sejtek megújításában és a véralvadás szabályozásában is. A búzafűből a talajban előforduló 102 féle ásványi anyagból 92-t sikerült eddig kimutatni. Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot. Kiváló forrása az A-, C-, E-, K- és a B-vitaminoknak.
A búzafű hatóanyagai a vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A hemoglobin és a klorofill nagyon hasonlít egymásra. Érdekesség, hogy a „vérpigment” képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást.
Nézzük, mik azok az információk, amelyek miatt a természetgyógyászok szerint érdemes búzafüvet fogyasztani:
- képes a szervezetben megtalálható toxikus
- anyagok egy részének semlegesítésére,
- pozitívan befolyásolja a vércukorszintet,
- szájüregi problémák esetén hatásos segítő,
- növeli a hemoglobin termelését,
- lassítja az őszülést,
- javítja az emésztést,
- szabályozza az ingadozó vérnyomást.
Felmerülhet Önökben a kérdés: hogyan juthatunk búzafűhöz? Ennek egészen sokféle módja van. Attól függően, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, és mennyi lekötetlen szabadidővel, munkabírással rendelkezünk, többféle lehetőség közül választhatunk. Lehet a búzafüvet otthon termeszteni, de készen is beszerezhető. Lehet a füvet naponta, speciális préssel otthon préselni, de választhatunk frissen vágott búzafüvet, vagy olyan étrend-kiegészítőket is, amelyek minőségi alapanyagaik révén a hatóanyagok legnagyobb részét megőrzik.
A friss búzafűlevet óvatosan fogyasszuk, napi 1-1,5 dl-nél sohasem szabad többet inni belőle.
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése