A grapefruit a rutafélék családjába tartozik. Neve az angol grape (szőlő) szóból származik, nem véletlenül: botanikai szempontból ugyanis bogyós gyümölcs.
A grapefruit fája a narancsfához hasonlóan 4-6 méter magasra nő. Sűrű lombú, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok, nagy virágai fehérek. A gyümölcse nagy, 10-15 cm átmérőjű is szokott lenni, színe citromsárga vagy enyhén pirosas. A grapefruitfán fürtökben nő, egy-egy növény évente körülbelül 500-600 kg gyümölcsöt terem. Vastag héja élvezhetetlen, a gyümölcs húsa ehető, édes-savanykás, kicsit fanyar, kesernyés ízű.
Az említett tulajdonságokat a benne lévő limonoid típusú keserűanyagok okozzák. Mintegy két évszázada nemesítették a Karib-szigetek térségében, valószínűleg a narancs (Citrus sinensis) és a citrancs (Citrus grandis) keresztezésével. Ezzel az elnevezéssel először 1814-ben jelent meg Barbadoson és Jamaicában. Ezután gyorsan elterjedt Floridában, azonban jelentősebb szerepet csak az 1900-as évektől kapott. Ahol más citrusféléket is termesztenek, ott ma a grapefruit is mindenütt előfordul.
A világ teljes termelésének több mint a felét Florida, Kalifornia, Texas és Arizona államokban termesztik. Magyarországra az USA-ból, Izraelből, Spanyolországból, Törökországból, Ciprusról, DélAmerikából és Dél-Afrika országaiból szállítanak. Ezáltal a grapefruit ma már egész évben folyamatosan elérhető Európában.
C-vitamin tartalma a többi citrusfélével közel azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz. A felsoroltak mellett kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma más gyümölcsökhöz képest kifejezetten alacsony.
Tápanyag és ásványi anyag tartalmát az alábbi táblázatban tüntettük fel (100 g gyümölcsben):
- Rost 1,4 g
- Fehérje 0,9 g
- Cukor 6,6 g
- C-vitamin 40 mg
- B1-vitamin 0,07 mg
- B2-vitamin 0,02 mg
- B6-vitamin 0,03 mg
- E-vitamin 0,5 mg
Vitamin- és ásványi anyag gazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.
Hűtő és frissítő hatása miatt kedvelt része különféle nyári salátáknak. A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak.
Bioflavonoidokat, glükozidokat, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt
felváltsák vele.
A gyümölcs fogyasztása kiegészítőként felgyorsítja, hatásosabbá teszi a fogyókúrát. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok lebontására, ily módon a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.
A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi. A grapefruit hat a szív működésére, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
A grapefruit bioflavonoidokat: hesperidint és rutint is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héj alatt, a fehér részben vannak, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
A grapefruitot, legyen szó sárga vagy pink változatáról számtalan módon elkészíthetjük, ízelítőül az alábbi receptet ajánljuk figyelmükbe:
Csirkemell filé grapefruit szósszal
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell filé,
1 grapefruit,
2 evőkanál 12%-os tejföl,
fél pohár száraz fehér bor,
petrezselyem,
só,
bors.
Vágjuk vékony csíkokra a filét. Egy teflonbevonatú edénybe öntsünk egy pohár vizet, a fél pohár bort és a grapefruit levét. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csíkokra szeletelt csirkemell filét és felforraljuk. Leszedjük a habot és még főzzük 5 percet. Hozzáadjuk a tejfölt és meghintjük vékonyra szelt petrezselyemzölddel.
Dr. Thurzó Sándor Phd - Tudományos tanácsadó
Forrás: www.flavonmax.hu
Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak
Mi történik?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése