2013. 05. 15.

Szuperegészséges zöldségek, amelyeket érdemes fogyasztani


A zöldségeket érdemes beépítenünk az étkezéseinkbe, hiszen nagyon egészségesek. Bemutatunk néhányat közülük, amelyek fogyasztása kifejezetten ajánlott!


Retek

A retek számos jótékony hatással bír; megvédhet egyes betegségek ellen, megszépít, segít megőrizni fiatalságunkat és még a fogyókúrában is hasznát vehetjük. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszerünket, fiatalít és még a kimerültség ellen is jó. Emésztést elősegítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású, sőt, állítólag még a nemi vágyat is serkenti. Illóolaja antibiotikus, kiválóan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.

Jelentős vitamintartalma mellett bővelkedik káliumban, foszforban és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Megfázás ellen antibakteriális hatása miatt bevethetjük, valamint segíti a májfunkciókat és még méregtelenít is. 

A retek igen sokoldalú, hiszen a bőr, a fogak és a csontozat egészségében is szerepet játszik. A fogyókúrában is segít felvenni a harcot a pluszkilók ellen, hiszen magas rost tartalma alacsony energiatartalommal párosul. A népi orvoslásban reumára, ízületi fájdalmakra, allergiára és köszvény esetén is alkalmazták.


Spenót


A parajnak is nevezett zöld színű zöldségnek számos pozitív tulajdonsága ismeretes. Vitaminokban, antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, emellett nem elhanyagolható A- és C-vitamin tartalma sem. Erősíti az immunrendszert, és számos betegség ellen megóvja szervezetünket úgy, mint a csontritkulástól, szívbetegségektől és az ízületi gyulladásoktól. Mindezek mellett könnyen elkészíthető, jól emészthető és kalóriaszegény, valamint serkenti az emésztést és tisztítja a beleket. Ezért fogyókúrázóknak is érdemes fogyasztaniuk. 

Kitűnő vasforrás, éppen ezért vérszegényeknek, várandósoknak, szoptató anyukáknak és menstruáló nőknek is kifejezetten ajánlják. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot is, és a vérnyomást is csökkenti, sőt egyes kutatások szerint a rákos sejtek osztódását is csökkenti. A legideálisabb az lenne, ha a spenótot nem főznénk, hanem nyersen fogyasztanánk, hiszen sok benne az oxálsav, ami kőlerakódást okozhat.


Brokkoli

A spenóthoz hasonlóan a brokkoli is jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, sőt, még a fogyókúrában is segíthet, valamint az öregedést is lassítja. Magas ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszerünket és megóvhat egyes megbetegedések ellen: kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink és foszfor is található benne, valamint vitamintartalma sem elhanyagolható: A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, így számos betegség ellen gyógyírt jelenthet. 

A rákos megbetegedésekkel szemben is segíthet felvenni a harcot. A benne található tápanyagok segítenek megelőzni, megállítani, sőt akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Nőknél legfőképpen a mell-, és a petefészekrák kialakulásának, valamint az áttét képződésének esélyeit is csökkenti. Méregtelenítő hatása és alacsony kalóriatartalma végett a fogyókúrázóknak is ajánlott, sőt, még az öregedést is lassítja, így könnyebben megőrizhetjük bőrünk fiatalságát.


Spárga

A spárgának magas az antioxidáns és vitamin, illetve tápanyagtartalma, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket, segíthet a születési rendellenességek kiküszöbölésében és fontos szerepet játszik a szervezet számára fontos élettani folyamatokban. Elpusztítja a baktériumokat, vízhajtó, enyhe hashajtó, ezért vírusfertőzések ellen is kiváló. 

Réztartalma révén az oxidációs folyamatokat semlegesíti, amely hozzájárul a daganatos megbetegedések elkerüléséhez. Magas a rostalma, míg a kalóriatartalma alacsony, ezért könnyedén beépíthető a diétás étrendbe, sőt még méregtelenít is. Túlzott fogyasztása nem ajánlott veseköves, közvényes, és az erre hajlamos személyek részére.


Zeller

A zeller - a petrezselyemmel együtt - azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Hús- és tojáspástétomokhoz is jól illik és fontos szerepet játszik a diétás étkezésben is. 


Grapefruit

A grapefruit kesernyés ízét a Naringin-Glikozidnak köszönheti. Igen gazdag C- és B1-vitaminokban. A gyümölcsnek gyakorlatilag minden része felhasználható, és minden részében különböző hatóanyagok találhatóak! Ezek a polifenol csoportok, a bioflavonoidok, a flavonoidok (P-vitaminok régi elnevezése), olajok és proteinok.

A máj méregtelenítő szerepe köztudott, nos a máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. Hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

A grapefruit bioflavonjai között hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héja alatt vannak, a fehér részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.


Sárgarépa

A népi orvoslás vizelethajtóként, „hasrángás” csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. A sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. A béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.


Fokhagyma

A fokhagymának, ennek a régóta ismert, gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbá védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben.

Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot - vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet — tartalmaz.  Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg egyes daganatok megelőzésében is jótékony hatású lehet.







Néhány ember tesz, azért hogy megtörténjen 
Néhány ember figyeli, hogy megtörténjen
Más emberek csak ülnek és csodálkoznak 
Mi történik?





Te szeretnél ezen változtatni?
Ha tudni akarod, hogy hogyan, nagyon szívesen elmondom neked


Kérlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!

Kérjlek, ezt a mezőt is legyél szíves kitölteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése